Jaaroverzicht 2019

Het jaar zit er weer op, tijd voor een terugblik: het Jaaroverzicht 2019. Het was best een zwaar jaar, vooral de eerste helft.

Januari

Phnom Penh by night

Phnom Penh, Cambodja.

2019 werd geopend met een naar bericht: het eerste hulpverzoek uit Cambodja betrof een uitvaart. Met de Nashville-verklaring die mede ondertekend werd door de mannenbroeders van de SGP werd het al niet vrolijker. Toch had deze orthodox-christelijke oprisping ook een mooie uitwerking, lees het hier.

Half januari vertrok ik naar Azië, ik bivakkeerde eerst enkele dagen in Taiwan en verbleef bij een vriend alwaar ik onder andere veel tofu at – in vele varianten.

Mijn reis van Taiwan naar Cambodja begon bizar. Om 04.00 uur ging mijn wekker af en het eerste wat ik zag was slecht nieuws van het thuisfront. Dat zorgde voor innerlijke onrust, en ik besloot vervroegd terug te keren naar Nederland.

Februari

Chinese New Year - Taipei

Chinees Nieuwjaar in Taipei, Taiwan.

Terug kon ik pas in februari. In Phnom Penh at ik in een voormalig hondenvleesrestaurant, dat nu louter vegetarische schotels serveerde.

Het werk voor Stichting Untenu ging ondertussen gewoon door, want de noodhulp kwam in een stroomversnelling. De terugreis liep enige vertraging op vanwege Chinees Nieuwjaar, waardoor een vliegticket niet direct omgeboekt kon worden. Maar het leverde wel een leuk verhaal over Taipei, tempeh & het Jaar van het Varken op.

Eenmaal thuis trof ik gelukkig geen nukkige poes.

Maart

Sunset Hollands Diep

Ik was vaak in Oss, zag menigmaal de Moerdijkbrug. vanuit de trein.

Veel Cambodja-nieuws op het blog begin maart, zie hier. Ik mocht en kon ook eindelijk weer ens stemmen, en dit keer zonder al te veel twijfel op welke partij. En maart eindigde met een anekdote over de bakkert en eentje over de jongens van Paloe.

April

https://www.flickr.com/photos/ronvanzeeland/46817447365/

Met 6.276 x op de tweede plaats van meest bekeken foto’s op mijn flickr-pagina: deze eenzame schoen nabij een stripteasebar aan de ‘-s-Gravendijkwal.

In april was het hollen en stil staan en over mijn eigen grenzen gaan. In april mocht ik ook weer een AIN-onderzoek ondergaan en wonderwel had mijn lichaam de foute cellen zelf opgeruimd en bleek mijn besluit om niet te behandelen een juiste keuze te zijn.

Mei

Jo van Zeeland

Op 29 mei overleed mijn vader. Hier staat hij voor zijn ouderlijk huis in de Groes (Heesch). 

In mei werd Lola 1 jaar jong, op 5 mei om precies te zijn.

Maar mei stond vooral in het teken van het naderende afscheid van mijn vader. Een zegen dat we dit in Nederland goed hebben geregeld. Maar ingrijpend om van zo dichtbij mee te maken. Het verval – dat snel toenam, de waardigheid die verdween en gelukkig de verlossing die eind mei kwam. Ik had geen energie over voor andere zaken, laat staan voor het bijhouden van dit blog.

De uitvaart vond plaats in juni, en toen kon ik er ook over schrijven,

Juni

Lesser Spotted Woodpecker

Dode specht op de stoep.

Een bijzonder gesprek hoorde ik een tafel verderop bij ‘De Oude Plek’. Het ging over vegetarische kip en homo’s

Verder was er nog een oprisping uit mijn verleden als Brabants politicus: de eigenaar van Reiling bleek in de cel beland te zijn. Goed nieuwes mag er ook zijn, als is de aanleiding verre van fijn.

In Cambodja vielen 28 doden als gevolg van een ongeluk dat kon gebeuren omdat corrupte bestuurders een oogje toe knepen.

Tot slot vond ik weer eens een bijzondere – maar dode – vogel op onze stoep. Lees hier het verhaal van de dode vogels.

Juli

Porto by night

Porto: koeler dan tropisch Nederland.

In juli was het bloedheet, maar de balkondeur bleef dicht, want de mezen hadden jongen in onze nestkast. Lola keek met lede ogen al dat gefladder aan.

Ook in juli publiceerde ik wat korte anekdotes over het gebruik van de Franse taal in Cambodja, zie hier.

Toen het in Noord-West Europa echt niet meer te harden was vanwege de extreme hitte reisden wij af naar het heerlijk koele Portugal, lees het blog over Porto.

Augustus

Rotterdam - Dewberry

Dauwbraam aan de kade van de Nieuwe Maas.

Op 7 augustus was het International Cat Day en in LantarenVenster was Lola op een grot scherm te zien omdat mijn kattenvideo was doorgedrongen tot de finale van Cat Video Fest, bekijk hier mijn inzendingen.

Een week later had ik stof voor een verhaal: twee mooie ontmoetingen in Rotterdam. Mijn eerste evaluatiegesprek als voorzitter van Stichting Untenu vond ook in augustus 2019 plaats. Na vier jaar kwam ik in aanmerking voor herbenoeming.

September

https://www.flickr.com/photos/ronvanzeeland/48697531521/

De meest bekeken foto van 2019 op mijn flickr-pagina: 8.300 x.

September is Rotterdam Pride-maand. En net een week ervoor had ik een gesprek op Grindr dat gierend uit de klauwen liep. Ik had met een racist van doen. Rotterdam Pride 2019 viel letterlijk in het water. Na een dag waarin we aan de bamboestaken van onze stand hingen om te voorkomen dattie wegvloog, besloten we het voor gezien te houden.

Oktober

Lola Stays Out

Lola staat met deze foto op de derde plaats: 4.310 x bekeken in 2019.

De editie 2019 van Rotterdam Pride kende nog een uitglijder. Er werd namelijk gedemonstreerd tegen de nationalistische homo’s én tegen de aanwezigheid van een folderende pedo. En daar gingen de linkse tegendemonstranten de fout in. Lees het in ‘Roze racisme & pedohaat‘.

In oktober logeerde Lola voor het eerst bij mijn moeder omdat wij een weekje naar Berlijn gingen. Voor mij een pijnlijk weekje: de heup werkte niet mee.

Verder kwam ik er bij toeval achter dat ik een hiv-remmer slikte met een oude versie van tenofovir. Deze bleek bijwerkingen te kunnen veroorzaken aan de botten. Het dossier Hiv & osteoporose en -necrose werd in oktober en november met een aantal artikelen aangevuld.

November

on a spinning wire

Uitgebloeide bloemscherm van de klimhortensia danst in de wind aan een draadje spinrag.

Naast veel Cambodja-nieuws in november, ook weer een Lola-update: Lola de waterpoes.

Ook stonden er in november weer eens klanten voor de deur van het gesloten bordeel in mijn portiek. Fransen dit keer, dus dat werd een boeiend gesprek.

In de aanloop naar Wereld Aids Dag 2019 hield ik aan de hand van mijn eigen ervaringen sinds de jaren tachtig een voordracht over aids-activisme. Het was een bijzondere ervaring in het Tender Center.

December

Christmas in Lisbon

Kerstsfeer in Lissabon.

In de laatste maand mochten de ambassadrices van Stichting Untenu weer een paar keer aan- en optreden voor het goede doel. Mét de rentrée van Zuster Clementia Maculanda met Fatima Fayruz aan haar zijde. Het laatste optreden was in kerstsfeer, althans dat was de bedoeling

De statistieken van 2019

2019 - statistieken

Geef een reactie