Lie haai Cambodja

Lie haai Cambodja

De Facebookvrienden lazen het al: ik ga eerder terug naar huis. Lie haai Cambodja dus (tot ziens Cambodja). Ik moet terug, voor het eerst voelt het niet fijn om hier te zijn en dat heeft niets met Cambodja te maken. De aanleiding lees je hier.
Eerdere jaren waren er ook familieomstandigheden terwijl ik in Cambodja was, en steeds zeiden we tegen elkaar: we laten alles doorgaan. Maar nu is het anders.

Met het meeste werk in sneltreinvaart gedaan mag ik nu genieten, zoals dat heet. Het is meer mijn tijd uitzitten. Vanwege Chinees Nieuwjaar kan ik hier niet eerder weg dan maandag (volgeboekte vluchten), en omdat ik ervoor kies om niet in één keer over te stappen en doodop in Nederland aan te komen, ben ik donderdag weer in het land.

Ik hoop dat onze vrienden hier nog iemand vinden die ik mag filmen, dan heb ik wat meer te doen, want uit mezelf komt er niet veel uit mijn vingers.

Gold Tower

Afijn, om toch maar wat nieuws te delen: na 10 jaar in de steigers gestaan te hebben (meerdere bouwers gingen failliet) wordt de enorme spooktoren op één van de drukste kruispunten van Phnom Penh dan toch afgebouwd. Lees hier meer.

Hieronder zie je een foto van wat ik 9 jaar heb gezien en daaronder een foto waarop te zien is dat er echt gewerkt wordt. De kroon is af en de gevelbekleding wordt bevestigd. Eerlijk gezegd weet ik niet wat mooier is: een betonnen karkas of een gouden toren. Smaken verschillen.

Phnom Penh - Cambodia

Gold Tower - Phnom Penh

De bouwwoede is hier ongekend. De snelheid (en ten koste van hoeveel mensen) waarmee hier grote gebouwen uit de grond worden gestampt tart elke verbeelding. Van de eens charmante laagbouwstad is weinig meer over. Ik vind het zonde, de charme van Phnom Penh verdwijnt hiermee ook.

Maar wie ben ik om hier een moreel oordeel over te vellen. Ik ben geen Khmer, en het vervult menig inwoner van trots dat Cambodja wordt opgestuwd in de vaart der volkeren. Ook al staan veel gebouwen leeg, zijn het veelal witwasprojecten van Chinezen en is het vaak klatergoud wat er blinkt.

Tuk Krolok

Ondertussen ga ik wat favoriete adresjes af nu ik nog hier ben en één ervan is van de dames die nog met een ouderwetse met de hand aangedreven machine schaafijs maken (foto boven). De dames herkenden me en begonnen meteen in het Khmer te ratelen, mocht ik het opnieuw en vertraagd af kunnen spelen, had ik wel wat verstaan, maar nu ging het met veel herhalingen en gebaren gepaard.

Uiteindelijk verstonden we elkaar. Waar mijn echtgenoot was. En dat ik er knap uitzag. Echt, dames van middelbare leeftijd hebben er geen enkele moeite mee dat in je gezicht te zeggen. Terwijl ik dan niet weet wat ik moet zeggen.

Vorig jaar maakte ik een filmpje van ze:

Corruptie-index

Het nieuws van de dag is hier (in de Phnom Penh Post – die inmiddels in regime-vriendelijke handen is) dat Cambodja een punt verliest in de jaarlijkse Corruption Perceptions Index 2018. De overheid – mijn vertaling – interesseert het geen zak, en schrijft de lage notering toe aan vooringenomenheid en noemt de plek op de lijst politiek gemotiveerd. Je moet wat als je van je schamele 21 punten er nog een puntje van weet te verliezen.

Voor de liefhebbers: ook Nederland verliest een puntje maar staat nog fier op de eerste pagina in de top tien, daar waar Cambodja op de laatste pagina figureert: 

corruptie

En nog wat geleerd

Maandag was ik op bezoek bij een Nederlander die hier al dertig jaar woont. En zoals gebruikelijk spraken we honderduit over de politiek hier en in Nederland. Ik vertelde hem hoe moedig ik het vond dat een mensenrechtenorganisatie zo fel was op het neerschieten van demonstranten vorige week (zie eerder blog, hier).

Wat blijkt nu (leerzame les). De voorvrouw van LICADHO heeft oude connecties met de koninklijke familie, daarom wordt zij met rust gelaten door het regime. Ze behoorde tot de snelle terugkeerders nadat de Rode Khmer waren verdreven. Haar familie heeft de geconfiskeerde bezittingen toen al met succes opgeëist. De oude elite wacht nu de ineenstorting van het huidige regime af alvorens hun oude rechten en bezittingen weer op te eisen waarvan de oude eigendomspapieren in de Europese kluizen klaarliggen.

De huidige elite komt oorspronkelijk van het platteland (relict van Rode Khmer) en daar wordt nogal op neergekeken door de stadselite van weleer.

Geef een reactie