Noodhulp Cambodja in turbostand

Noodhulp Cambodja in turbostand

Ik tel de dagen af, komende week ben ik weer thuis. Ondertussen heeft het nieuwe beleid van Untenu een bijwerking: de noodhulp staat in turbostand. Hoger budget in combinatie met betaalde kracht zorgden voor niet minder dan 7 aanvragen voor in totaal bijna US$ 1.000,-.

Hoe anders was dat in 2013 (zie artikel in Hiv Nieuws – foto boven). Maar terug naar het heden. Onze coördinator hoeft zich niet meer zoveel zorgen te maken over zijn eigen boterham nu we hem op deeltijdbasis betalen. Hij is er meteen ingevlogen aangezien ook ons budget voor noodhulp was toegenomen.

Noodhulp en 2 uitvaarten

Daar waar we in januari vaak geen of een enkele aanvraag kregen, hebben de vrijwilligers ter plaatse deze maand 7 zaken aangemeld. Waarvan inmiddels twee uitvaarten die we mogelijk hebben gemaakt (in 2018 betaalden we slechts één uitvaart).

noodhulp

Nu mag het bestuur van onze stichting in de turbostand. Er moeten snel nieuwe fondsen worden aangesproken anders moeten we een hulpstop inbouwen tegen april. Er is hier een klein lokaal privéfonds: Cindy Donations, van de hier beroemde transvrouw Cindy die naar verluidt Bun Rany, de vrouw van de dictator kapt (geheel terzijde, maar zie hier het kapsel van Bun Rany). Cindy is niet altijd consistent, heeft zo haar eigen voorkeuren en helpt niet iedereen. Dus Untenu is belangrijk omdat we heldere criteria hanteren, en mits geld voorhanden zelden of nooit hulp weigeren.

Ik heb de coördinator op een voorzichtige manier aangesproken (“Just to inform you about the budget…) en die dacht dat er meteen de rem op moest. Hollen of stilstaan, communicatie hier blijft zelfs na 7 jaar lastig. Hij wees me er fijntjes op dat scholing, stages en een vrijwilligersbijeenkomst wel te plannen zijn, maar zieken of overlijdens die zijn er gewoon. Daar heeft hij een punt natuurlijk.

Geld dus

Om een indruk te geven van de kosten van hulp, die zijn in vergelijking met Nederland belachelijk laag. Een uitvaart (kist, bloemen, monniken, eten, crematie) kost gemiddeld € 109,-. Noodhulp kost afhankelijk van de ernst van de zaak tussen de € 87,- en € 131,-.

Eigenlijk is ons budget de laatste jaren gestaag gegroeid, we kunnen steeds meer doen. Maar de kosten stijgen hier ook. We hebben inmiddels een groslijst van fondsen, en we gaan de meest kansrijke fondsen eerst aanschrijven. Daarnaast blijven activiteiten en de verkoop van onze sjaals een bron van inkomsten.

Dit jaar gaan we ook meer nadruk leggen op de sociale media en via korte filmpjes proberen geld in te zamelen. Tips voor fondsen zijn altijd welkom.

En wilt u iets terug voor een stevige donatie, denk dan eens aan onze ambassadrices die voor een aardig bedrag voor het goede doel graag de boel op stelten komen zetten.

https://www.facebook.com/MeanderBijoux/photos/a.1347966528621263/1514266718657909/?type=3&theater

 

 

This Post Has One Comment

  1. Zarah Meander is (na de lambáda) nu druk de turbostand aan het oefenen. Ze staat letterlijk te trappelen om weer te gaan benefietsen voor Untenu

Geef een reactie