Corrupt Cambodja: 28 doden

Corrupt Cambodja: 28 doden

Het nieuws van het ingestorte gebouw-in-aanbouw in Sihanoukville heeft ook Nederland bereikt. 28 dode lichamen zijn al geborgen. Direct gevolg van corrupt Cambodja dat zichzelf in de uitverkoop doet aan China.

Over de kwaliteit van de berichtgeving zal ik niet veel woorden vuil maken, behalve dat de NOS Sihanoukville benoemde als ‘badplaats even buiten Phnom Penh.  of woorden van die strekking. 230 km verwijderd van de hoofdstad is niet echt om de hoek. Maar weten wij veel.

Corrupt Cambodja

Dat nu 28 mensen – gevreesd wordt voor nog meer mensenlevens – de tol betalen voor corrupt Cambodja is triest. De gouverneur van de gelijknamige provincie is afgetreden (een novum in de Cambodjaanse politiek), maar niet nadat hij eerder verklaarde de bouwactiviteit meermalen had verboden. Stel je voor: de overheid geeft geen vergunning af. De bouw start desondanks. En meermalen wordt de eigenaar gewaarschuwd. Ondertussen waren de meest Cambodjaanse bouwvakkers al bezig aan de vijfde verdieping. Zonder dat er ingegrepen werd: corrupt Cambodja.

Veel Cambodjanen weten het wel, maar men kan er weinig over kwijt in het openbaar. De onvrede over de uitverkoop van het land aan China is er niet minder om. Het nieuws dat ten minste 28 mensen het leven lieten als gevolg van het ontbreken van gezag, zorgt wel dat het deksel van de put op een kier is gezet.

Cambodja is weer even wereldnieuws

Een selectie uit de internationale media:

Cambodja’s uitstaande schuld aan China wordt ondertussen geschat op 5 miljard Amerikaanse Dollar (€ 4,4 miljard). Zo rolt China (goed afgekeken van voormalige koloniale overheersers denk ik): Arme landen worden afhankelijk gemaakt door leningen in ruil voor grote projecten en strategische concessies. 

Naast nationale schuld doemt voor de gewone Khmer een volgend probleem op. In toenemende mate steken Cambodjanen zich in de schulden en dat is zo mogelijk een nog groter gevaar:

Cambodians are sinking deep in debt to meet their basic needs. And with the Kingdom’s financial sector so reliant on foreign investment, it won’t take much for the house of cards to come crashing down. (bron: South East Asia Globe).

Lees hier het volledige artikel.

 

Foto bij dit artikel: putdeksel in Sihanoukville.

This Post Has One Comment

  1. Als een kaartenhuis….
    Arme mensen!

Geef een reactie