Ronny van Zeeland

Geboren in 1965 in ‘s-Hertogenbosch (officieel als Ronny van Zeeland), groeide ik op in die plaats en in het dorp Heesch (Noord-Brabant). Ik doorliep de MAVO en de HAVO. Vlak voor mijn negentiende verjaardag – in 1983 – kwam ik uit de kast als homo. Ik woonde in ‘s-Hertogenbosch, Heesch, Oss, Rotterdam en in het buitengebied van Vinkel en sinds 2013 wederom in Rotterdam. Vanaf 2012 vertoefde ik regelmatig in Phnom Penh (Cambodja) en de laatste jaren regelmatig in Berlijn.

LHBTQIA+beweging

Al vrij snel werd ik actief bij het COC in ‘s-Hertogenbosch, later werd ik voorzitter van COC Brabant Noordoost (Oss). Ook was ik actief bij de flikkeractiegroep De Roze Driehoek in Eindhoven en weer later werd ik voorzitter van COC ‘s-Hertogenbosch. Momenteel ben ik voorzitter van Stichting AidsCare (voorheen Stichting Untenu), die zich inzet om noodhulp en scholing te organiseren voor LHBTI’s met hiv in Zuidoost-Azië.

Politiek

Hanja Maij-Weggen Ron van Zeeland
2007: Ron van Zeeland geïnstalleerd als lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant.

Voor de de SP was ik in 1994 lijsttrekker en later fractievoorzitter in de Gemeenteraad van ‘s-Hertogenbosch. In Rotterdam was ik fractiemedewerker van de SP in de Gemeenteraad van Rotterdam en burgerraadslid van de Deelgemeente Delfshaven.

Van 2007 tot maart 2012 was ik lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant. Een jaar na de herverkiezing in 2011 heb ik mijn zetel ter beschikking gesteld na een hoogoplopend conflict binnen de fractie. Niet lang daarna heb ik mijn lidmaatschap van de SP beëindigd. Alhoewel nog altijd lid van GroenLinks, zweef ik regelmatig door de linkerflank van het politieke speelveld.

Hiv/aids

Toen ik me in juni 2000 liet testen op hiv, was de uitslag ‘hiv-positief’. Vrij snel daarna ben ik lid geworden van de Hiv Vereniging Nederland en enige tijd ben ik bestuurslid geweest van de regio Rijnmond.

Nadat ik in 2012 de actieve politiek vaarwel had gezegd ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij een project voor homomannen en transvrouwen met hiv in Cambodja. Hieruit ontstond later Stichting AidsCare, waarvan ik momenteel voorzitter ben.

Voor Stichting Mara ben ik ‘maatje’. Af en toe word ik gekoppeld aan iemand met hiv die behoefte heeft aan een klankbord.

Via de onderzoeksprojecten over hiv bij het Erasmus Medisch Centrum ben ik betrokken bij de begeleiding van de onderzoeken vanuit het perspectief van de patiënt.

Af en toe word ik gevraagd een artikel te schrijven voor Hello Gorgeous, een glossy tijdschrift dat schaamteloos over hiv/aids schrijft.

Zuidoost-Azië

Voor het werk van Stichting AidsCare reis ik tussen 2012-2021 elk jaar naar Cambodja. Het land met een bijzondere geschiedenis en met bijzondere mensen. Met name de mensen hebben mijn hart gestolen, ik kom er graag en doe mijn best me een beetje in het Khmer verstaanbaar te maken. Ik schrijf regelmatig over Cambodja en Zuidoost-Azië, abonnee’s van de Zuidoost-Azië-nieuwsbrief krijgen een berichtje wanneer er een nieuw blog verschijnt.

Koninklijk onderscheiden

Sinds 2018 wordt dit blog gearchiveerd door de Koninklijke Bibliotheek. Voor mijn werk voor de LHBTQIA+zaak en voor hiv/aids in binnen- en buitenland ben ik in 2022 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Fotografie

In 2014 deed ik de basisopleiding aan de Fotovakschool in Rotterdam. Ik ben en blijf een amateur, enkele foto’s van mij zijn gepubliceerd. Op Photog kan je mijn foto’s bekijken (publicatie na toestemming).

Meer over Stichting AidsCare
Meer over de politieke ontwikkelingen in Cambodja
Meer over het wegpesten uit Rotterdam-Delfshaven
Meer over de breuk met de SP

Zie ook de dossiers in het hoofdmenu van deze pagina.