In Neuköln – Du of Sie?

In Neuköln – Du of Sie?

De laatste twee volle dagen Berlijn: met pijnstillers op zak naar Neuköln en naar een operette met Schwule Tenöre, daarover morgen. Maar eerst: ben ik een ‘u’ of een ‘je?


Berlijn – Neuköln

Neuköln ligt tegen Kreuzberg. Een wijk die in eerste instantie rauwer oogt dan Kreuzberg. Des te meer vallen de leuke plekjes op. En natuurlijk de enorme troef Tempelhof, de enorme vlakte waar eens de luchthaven was, en nu een populair park.

Komende zomer willen we eens een lange periode in Berlijn blijven en ook eens in een andere buurt dan Prenzlauer Berg. Die wijk is nog steeds leuk, maar is tegelijkertijd zó toeristisch, dat het weinig authentiek meer is. Al een tijdje wilde ik Kreuzberg en Neuköln verkennen en vandaag was de laatste aan de beurt.

Berlin - Neukölln

Schillerpromenade in Neuköln.

Eigenlijk zijn we er al best vaak geweest. Om vegan pizza te eten bij Stella Nera bijvoorbeeld. Of kunst kijken in de voormalige bierbrouwerij Kindl. Eigenlijk wilde ik de zomer in Kreuzberg doorbrengen, maar een appartement dat ruim genoeg is voor 2 volwassenen (waarvan er eentje elke dag siësta houdt) en twee poezen is lastiger te vinden in deze wijken.

Zondagochtend nam ik de U-Bahn via Kottbusser Tor naar Boddinstraße. Neuköln sluit mooi aan bij Kreuzberg want onderweg passeerde ik station Schönleinstraße (die naam alleen al) waar Zazza zich bevindt. Bij het complex aangekomen bleek er een receptie, ik trok de stoute schoenen aan en vroeg of ik enkele appartementen kon bezichtigen. En zo kreeg ik een rondleiding, en er bleek één appartement geschikt – en nog vrij te zijn. Voor Lola & Barrie is het belangrijk dat ze zich kunnen terug trekken én dat ze kunnen rauzen.

Hafer Cappuccino bitte

Ik had nog geen cafeïne binnengekregen, dus hoog tijd om door de buurt te wandelen op zoek naar koffietentjes. Met de pijnstillers op zak en in een rustiger tempo verkende ik de buurt die ik eigenlijk al bleek te kennen. De gentrificatie heeft hier nog niet zo toegeslagen, maar als je de adressen weet, dan struikel je er bijna over.

Ik koos willekeurig Café Lux en de jongedame zei: “Haben wir Hafer Cappuccino?!” Natuurlijk, domme vraag. Daarna vergaloppeerde ze zich over Sie & Du en stotterde ze: “Ich werde ‘du’ sagen”. Waarop een leeftijdsgenote met haar vingers een denkbeeldig pistool richtte op de bedienster en mij toelachte: “Ich verstehe dich”. Wij begrepen elkaar. Twee dagen geleden was ik nog dieser junge Mann, het kan verkeren.


De blogs van dit Berlijn-bezoek:
– Vegan Woestijn in Berlijn
– Op zoek naar Maria
– Spinaziecake & Pijnstillers
Neuköln – Du of Sie?
Queer musical & operette-fetisj
Berlijn van XBerg tot P-BergGeef een reactie