Operette für zwei schwule Tenöre (een queer musical) maakte alle verwachtingen waar: humor, mooie zang en dans én een goed verhaal. Maar eerst ontbijt bij EkoTrutje. (bijgewerkt 26 november)
EkoTrutje?
(aanvulling 26 november) Ik kreeg een aardige reactie per e-mail op de laatste serie Berlijn-blogs. Op de sociale media had ik me afgevraagd wat Tussi eigenlijk betekende. Öko wist ik wel, maar Tussi niet. Ik kreeg er een link naar dit artikel van het Goethe Instituut bij, die mij nog niet helemaal op het goede been zette. Nog een e-mailbericht en alles viel op zijn plaats. Tussi vertalen als /’meid’ is veel te aardig. Trut(je) paste beter.
Bij Ökotussi werkten alleen maar vrouwen – het moest dus wel EkoTrutje betekenen.
Ik zit dit stukje te tikken tussen de groenten bij Ökotussi, een plek waar je ook lekker kunt ontbijten en waar de (vegan) keuze niet alleen reuze is, maar ook eko. En een superaardige bediening.
Queer musical?
Zo typeren ze zichzelf. Na afloop werd duidelijk dat ze niet alleen vierden dat ze een Duitse musicalaward hadden gewonnen, maar dat de musical vanaf volgend jaar elke maand een week lang in het BKA zal staan: de eerste long run, queer musical.
Het verhaal is even eenvoudig als doeltreffend: een grote-stads-homo met een overgeromantiseerd beeld van het platteland verruilt Berlijn voor een dorp. In dat dorp woont een plattelands-homo met enorme vrijheidsdrang. Na het schuttersfeest is de dorpsjongen niet langer the only gay in the village en zijn ze tot elkaar veroordeeld. Maar de vrijheidsdrang van de ene knelt met de vlucht voor het stadse homogeen van de ander.
De stadse homo zingt de klassieke partij en de plattelandsjongen meer als een musicalzanger. Dan zijn er nog drie heerlijke dansers die af en toe solo zingen en als achtergrondkoortje fungeren maar het geheel afmaken.
Liedtitels als ‘Wann fahr’n wir wieder zu Ikea?‘, ‘Champagner von Aldi‘ en ‘Keiner bläst so gut wie du’, zeggen genoeg: bij vlagen hilarisch. Uiteindelijk komt alles goed (zie het laatste lied). Wie de musical nog wil zien kan dus nog terecht in het BKA theater.
Het BKA is een klein variététheater op de vijfde verdieping (ingang in de toegangspoort aan de Mehringdamm 34 in Kreuzberg. Het was even zoeken, maar dan heb je ook wat: een zaal met tafeltjes en obers die een drankje bezorgen. Het publiek bestond voor de helft uit mensen uit de LHBTIQIA+gemeenschap.
De blogs van dit Berlijn-bezoek:
– Vegan Woestijn in Berlijn
– Op zoek naar Maria
– Spinaziecake & Pijnstillers
– Neuköln – Du of Sie?
– Queer musical & operette-fetisj
– Berlijn van XBerg tot P-Berg
BerlijnBerlinEKOmusicaloperettequeerSchwulveganvrouwen
Ton de Coster
20 november 2022Erg leuk! En verbazend goed gezongen!