Berlijn – kunst-bier

Berlijn – kunst-bier

Berlijn biedt niet volop en lekker vegan eten, maar ook veel kunst en cultuur. Dit keer bezochten we KINDL, een centrum voor hedendaagse kunst in een voormalige bierbrouwerij.

Hedendaagse kunst in Berlijn

KINDL ligt in Neukölln, in het voormalige complex van de brouwerij met dezelfde naam. Zentrum für zeitgenössische Kunst heet het in het Duits – hedendaagse kunst dus. het gebouw alleen al is het bezoeken waard. Vooral het café, in de hal met de brouwketels is indrukwekkend (zie foto bovenaan). Maar daar kwamen we niet voor.

We lieten ons verrassen door de tentoonstellingen. Er liepen er twee op deze dag: Landscapes of belonging in het machinehuis. En Fair game in het ketelhuis.

Landscapes of belonging

Dragon Dolls door Lilibeth Cuenca Rasmussen.

Diverse kunstenaars leverden een bijdrage aan deze expositie. Eén van de mooiste vond ik Dragon Dolls (zie foto hierboven). Maar er waren ook multimediale werken. Een ruimte met een videoregistratie van een danser (was ook de moeite waard) en een kamer die was ingericht voor een feestmaal. Het deed me denken aan Festen), via een virtual reality headset (wie verzint een Nederlands woord?) belandde je linea recta in een andere sfeer . Het was mijn eerste keer met zo’n duikbril op. Helaas was ik al te moe om nog meer prikkels te verwerken, dus ik hield het snel voor gezien.

Fair game

Detail van installatie Fair game door Alexandra Bircken.

We moesten buitenom naar het ketelhuis, alwaar de rouwe industriële ruimte was gevuld met een installatie die – mij althans – de adem benam. Overal lagen, hingen of zaten zwarte rubberen poppen. Het leek alsof er niet lang daarvoor een enorme aanslag had plaatsgevonden. De enige kleuren kwamen van de stoffen die in grote glazen flessen zaten. Ik vul maar in, maar het leken me kunstzinnige interpretaties van molotov-cocktails.

Door de verwoestende oorlog in Oekraïne kwam het extra hard binnen wellicht. Ik vond het in ieder geval indrukwekkend. Kunst hoeft niet altijd vrolijk te stemmen natuurlijk.


Meer Berlijn-blogs achter deze link.

Geef een reactie