Zuidoost-Azië – LHBTQIA+nieuws

Zuidoost-Azië – LHBTQIA+nieuws
Afbeelding van Gordon Johnson via Pixabay.

Het Jaar van het Konijn is aangebroken breekt weldra aan, tijd voor 🏳️‍🌈-nieuws uit Zuidoost-Azië (Cambodja 🇰🇭, Indonesië 🇮🇩, Thailand 🇹🇭, Maleisië 🇲🇾 en India 🇮🇳).

Het jaar van het (water-) konijn begint op 22 januari.

Cambodja: toename hiv-infecties

In Cambodja zijn de jaarlijkse hiv-infecties in iets meer dan twee jaar tijd verdubbeld. Volksgezondheidsfunctionarissen luiden alarmbel: een meer inclusieve bewustmakingscampagnes nodig om een verdere toename te voorkomen

Mannen die seks hebben met mannen, transgenders en sekswerkers en hun partners worden zelden uitgenodigd om deel te nemen aan beleidsvorming die rechtstreeks van invloed is op hun eigen leven in Cambodja.

Dr. Tia Phalla, vice-voorzitter van de National AIDS Authority, bron: South East Asia Globe.

Dit sluit aardig aan bij de nieuwe beleidsvoornemens van Stichting AidsCare: zorgen dat hiv-preventie voor de doelgroep transgender vrouwen, mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers weer op de kaart komt.

Verkiezingen in Cambodja in aantocht: onderdrukking als voorbereiding

Verkiezingen Cambodja - Protestdag 4

Met de parlementsverkiezingen in aantocht is het tijd voor dat andere ritueel: het opschroeven van de onderdrukking. Ik citeer maar even de inleiding van het artikel op VOD:

Toen premier Hun Sen zijn tegenstanders waarschuwde dat ze te maken zouden krijgen met rechtszaken of geweld als ze een afwijkende mening zouden uiten over zijn Cambodjaanse Volkspartij, verspilde hij niet veel tijd om te laten zien dat hij de dreiging meende.

Bron: VOD.

Zie ook het artikel op RFA over een muziekvideo die prompt werd verboden omdat het schijnbaar beelden bevatte van de bloedig neergeslagen protesten van negen jaar geleden. De politie schoot toen 4 mensen dood.

Op dit blog is uitgebreid verslag gedaan van de protesten na de gestolen verkiezingen in 2013, zie hier een overzicht.

Indonesië: transgendergemeenschap bang voor dreiging van nieuwe wet

Bali Joe Drag Queens

Dragshow op Bali, Indonesië.

In Indonesië wordt over drie jaar een nieuwe wet van kracht die seks buiten het huwelijk strafbaar stelt. Het leidt geen twijfel dat de LHBTQIA+gemeenschap zich grote zorgen maakt omdat deze groep een gemakkelijk doelwit vormt. Jakarta Post plaatste een verhaal over de transgendergemeenschap en bedreiging die uitgaat van deze nieuwe wet, lees het hier.

Ook Openly publiceerde een artikel onder de titel ‘Indonesië gaat seks buiten het huwelijk strafbaar stellen in herziening van het wetboek van strafrecht’. Klik hier.

President Jokowi’s schoonzoon deed ook een duit in het homofobe zakje: “Medan is LHBT-vrij“.

Maleisië: LHBTQIA+fobie als wapen

Kuala Lumpur
Kuala-Lumpur, Maleisië.

Het is een beproefd middel, zeker als afleidingsmanoeuvre: wakker de angst aan voor minderheden. Dat is wat premier Anwar Ibrahim van Maleisië onlangs deed. En dat voor een man die zelf al enkele malen is aangeklaagd voor schending van de anti-sodomiewetten.

Maar dat weerhield de premier er dus niet van om het volgende te stellen:

We zullen secularisme, communisme, LHBT nooit erkennen

Bron: FMT.

Thilaga Sulathireh – mede-oprichter van Justice for Sisters – schreef een opinie-artikel in reactie op de uitlatingen van de premier. Lees het in Coconuts KL.

Thailand: discriminatie LHBTQIA+migranten uit Zuidoost-Azië

Pattaya
Pattaya, Thailand.

Iets waar AidsCare zich de komende jaren mee bezig gaat houden: de positie van LHBTQIA+arbeidsmigranten uit de buurlanden van Thailand die nog al te vaak discriminatie ervaren. Dit artikel in Prachatai vestigt hier de aandacht op.

Lees ook het blog uit 2018: Klein Cambodja.

Thailand: geen gratis PrEP privé-klinieken

Op 10 januari is een decreet van het ministerie van Volksgezondheid van kracht geworden dat privéklinieken niet langer PrEP- en PEP-medicijnen mogen weggeven.

Het is duidelijk een schending van gezondheidsrechten die mensen de toegang tot gezondheidszorg ontzegt. Hierdoor raakt het doel om in 2030 een einde te maken aan hiv/aids van de baan.

Nittaya Phanuphak Pungpapong, Thai Red Cross Society, bron: Coconuts Bangkok.

India: leider invloedrijke Hindoe-groep steunt LHBT-rechten

Net buiten de regio, maar wel interessant voor Zuidoost-Azië: de leider van een invloedrijke hindoe-organisatie (nauw verbonden aan de Indiase regeringspartij) heeft steun uitgesproken voor de homo- en transgendergemeenschap. Lees het in de Straits Times.

This Post Has 2 Comments

  1. Interessant overzicht van diverse landen in zuidoost-Azië!
    Maar het Chinese jaar van het Konijn begint pas over een week: op 22 januari, volgens mijn informatie.

    1. Tja… dat ik nu net door een Taiwanese vriend op het verkeerde been ben gezet. Maar dank, ik ga het corrigeren, want je hebt gelijk.

Geef een reactie