Op 3 september schreef ik al over ‘De eeuw van Azië’, n.a.v. het programma Tegenlicht van de VPRO. Ik had me voorgenomen om het boek van Kishore Majbubani met dezelfde titel te kopen.
Lees eens een boek
Waar sommigen het ene na het andere boek verslinden moet ik me met zoveel politiek leeswerk er echt toe zetten. Maar het is er van gekomen (toch nog binnen een jaar). Het is de moeite waard.
Wie VPRO’s Tegenlicht gemist heeft, hier is het nog te bekijken. Kishore Mahbubani was ook te gast bij Buitenhof, hier nog te zien. Als het een eerste kennismaking is, wees voorbereid op het wegvallen van wat oogkleppen. Want je maakt kans om kennis te maken met een nieuwe werkelijkheid.
Azië is meer dan China en India
Ik ben nu een eindje gevorderd in zijn boek en dan bezie je het nieuws uit Iran met andere ogen. Onze kijk op democratie is in onze hoofden nog altijd het ideaalbeeld. Ons hele zelfbeeld (van het Westen) is niet meer realistisch. Ook de invloed van technologie op het terugdringen van de armoede is voor mij een andere kijk op de ontwikkeling van landen in Azië, maar ook in Afrika. Elke extra mobiele telefoon zorgt voor een extra groei van het BNP.
Het Westen mag wel eens een toontje lager blazen. Ook onze houding t.o.v. het islamitische deel van de wereld komt aan de orde. De arrogantie van ons denken: hoe komen we erbij dat de bevolking van een onafhankelijke islamitische staat onze christelijke bezettingssoldaten met rozenblaadjes verwelkomt?
Modernisering is iets anders dan verwestersen. Ik kan zo nog een tijdje doorgaan, maar ik verkies nu om maar weer in het boek te duiken. Ik ben benieuwd of ik hierdoor ook mijn ideeën over de EU zal herzien.
Recensie ‘De Eeuw van Azië’
Een onafwendbare mondiale machtsverschuiving
Eeuwenlang stonden Aziaten (Chinezen, Indiërs, moslims en anderen) langs de zijlijn van de wereldgeschiedenis. Nu zijn ze er klaar voor om hun deel op te eisen van de wereldmacht. Het Oosten moderniseert in een rap tempo, heeft de snelst groeiende economieën en de grootste financiële reserves. Ook op sociaal en cultureel gebied verandert er veel. Maar hoe reageren Europa en de VS op de stormachtige opkomst van Azië? Volgens de Singaporese intellectueel Kishore Mahbubani lijkt alleen de westerse zakenwereld te anticiperen op veranderingen in het Oosten. De westerse overheden daarentegen steken hun kop in het zand en weigeren te aanvaarden dat de verschuiving van economische macht ook een verschuiving van politieke en culturele macht met zich mee zal brengen. Mahbubani vertelt in De eeuw van Azië waarom het Westen optimistisch zou moeten zijn en de transformatie van Azië zou moeten verwelkomen. Met dit boek daagt hij de lezer uit de zelfgenoegzame interne dialoog te stappen en te begrijpen hoe de rest van de wereld tegen Europa en de VS aankijkt en wat dat kan betekenen voor de toekomst.
‘Jullie in het Westen hebben geen idee hoe de rest van de wereld tegen jullie aankijkt. Ze zien een keizer zonder kleren. De wereld is enorm veranderd, maar jullie begrijpen totaal niet wat dat betekent.’ Kishore Mahbubani in NRC Handelsblad.
Meer recensies zijn te lezen ip de webstek van de uitgever, hier.
AziëChinacultuureconomieGeschiedenisIndiaIrakIranIsraelJapanKishore MahbubaniKoreaMahbubanimoderniteitmoslimsVerre OostenWesten
Reageren?