Maandag: bloed prikken om de titerwaarden na de Moderna-vaccinatie te bepalen. ‘De uitslagen volgen over een paar dagen, maar niet in je medisch dossier’. Als deelnemer van een studie ben je geen patiënt, maar een object.
Een object
In een ziekenhuis ben je als gast meestal een bezoeker of een patiënt. Maar er is nog een categorie: het object. Studie-object om precies te zijn. Ik had het niet geweten, ware het niet dat de verpleegkundige die maandag bloed bij me afnam desgevraagd zei dat de uitslagen niet in het patiëntendossier zouden komen. Want het onderzoek was in het kader van de COVIH-Boosterstudie en bij de studies werkt men met objecten.
Niemand wil een object zijn, maar ik kon het nog plaatsen, er zat van hen uit geen lading achter. Een term, meer niet.
Bovendien, in tegenstelling tot het eerste deel van de COVIH-studie, zou ik nu snel weten of ik voldoende antistoffen had ‘Daar zouden ze hun best voor doen’. Inmiddels was het vier weken na de nieuwe vaccinatiepoging, dus het moment van de waarheid naderde. Mijn voornemen was om donderdag te gaan bellen mocht ik dan nog niets vernomen hebben.
Ik hoorde niets en zag geen e-mail. En dus belde ik de research-verpleegkundige die me vakkundig en snel uit de droom hielp:
De uitslagen worden over vier weken gecommuniceerd met de deelnemers
Met alle 80 objecten in één keer welteverstaan. Ik herinnerde haar korzelig aan de eerder gedane toezegging, en zei gepikeerd ‘O, weer op dezelfde manier als vorige keer’. Dat was volgens haar juist niet het geval, men had geluisterd en zou nu al na vier weken, etc. etc. Ze zou proberen of ik de uitslagen eerder kon krijgen, maar kon niets beloven.
Wat nu?

De gang van zaken had me behoorlijk opgefokt. Enkele dagen voor kerst nog wel. Ik maakte melding bij de studiebegeleidingsgroep van de Hiv Vereniging Nederland (HVN), maar kreeg een automatisch antwoord: vakantie. De hiv-verpleegkundige gebeld, maar hij zag ook niets in mijn patiëntendossier, want ja… een object en geen patiënt.
Via-via bereikte ik toch de HVN en gelukkig bleek het automatisch antwoord een dag te vroeg afgegaan. Er werd meteen werk van gemaakt. Gelukkig vonden ook de mensen van de HVN dat ook minder mondige mensen goede zorg moeten krijgen en dat belangrijke informatie niet mag worden achtergehouden.
Einde middag kreeg ik antwoord van de medewerker van de HVN die ook dit keer weer kordaat op jacht naar antwoorden was gegaan.
Kosten & overbelast lab
Hieronder een stukje kopieer- & plakwerk, dat scheelt mij weer:
“Je hoort eind januari hoe je antistoffen vlak voor en na de 3e coronavaccinatie waren. De reden hiervoor is dat vanwege kosten en capaciteit van het lab het bloed van alle deelnemers tegelijk wordt geanalyseerd. Dat is dan inderdaad ongeveer 8 weken na je 2e vaccinatie. Ik snap echt dat het vervelend is om zo lang te moeten wachten. Ik begrijp van de studieleider dat het lab in het Erasmus overbelast wordt, ook door andere studies die lopen, en dat het realistisch gezien dus niet gaat lukken om de uitslagen eerder door te geven. Misschien dat er voor jou een uitzondering kan worden gemaakt en dat je het eerder hoort, maar dat verwacht ik eerlijk gezegd niet.
Tot nu toe wordt bij veel mensen met een immuunaandoening* gezien dat de antistoffen na de 3e vaccinatie goed zijn (andere groepen (bijv. mensen met transplantaties) hebben al eerder de 3e vaccinatie gehad). Ongeveer 80 personen krijgen binnen de COVIH-studie een 3e vaccinatie. De laatste mensen worden nu nog gevaccineerd. Er wordt dus eind januari naar alle deelnemers gecommuniceerd hoe hun antistoffen ervoor staan. Naar verwachting zijn bij een kleine groep de antistoffen dan nog onvoldoende. Voor die groep wordt per persoon overlegd om een 4e vaccinatie nut heeft en zo ja waarmee.
Tussen de eerste 2 Moderna vaccinaties zit normaalgesproken minimaal 4 weken. Maar de situatie met deze 3e en eventueel 4e vaccinatie is anders dan gebruikelijk. Het is nog niet bekend wat de optimale periode tussen een 3e en 4e vaccinatie is voor mensen die na de 2e vaccinatie geen goede antistoffenrespons hadden. Maar het is dus niet per se slecht wanneer de herhaling na 8 weken plaatsvindt (als deze nodig is).
Zalig Testfeest

Eind januari hoor ik of er nog wat antistoffen over waren vlak vòòr de derde vaccinatie en hoeveel ik er had vierweken erna.
Al met al een tegenvaller zo voor de feestdagen. Ik leg me er voor nu bij neer, een voorkeursbehandeling wil ik niet. En ik kan boos blijven omdat men het min of meer had beloofd, maar daar koop ik nu niets voor.
Nog vier weken onzekerheid of ik genoeg antistoffen tegen COVID heb is de enige zekerheid nu. Even doorbijten en extra voorzichtig zijn, de kids niet knuffelen en vragen of ze een zelftest willen doen.
Pluspunt ten opzichte van vier weken geleden is dat inmiddels is nagedacht over wat te doen als een derde vaccinatie niet afdoende blijkt: dan wordt per ‘object’ bekeken wat de beste optie is: niets doem, boosteren of een vierde vaccinatie. Ik neem aan dat dat de opties zijn.
Ik wens iedereen fijne test… euh… kerstdagen.
* De COVIH-studie is onderdeel vaneen reeks studies naar de werking van COVID-vaccins bij mensen met een minder goed functionerend immuunsysteem. Klik hier voor mee informatie.
aidsAstraZenecaboostercoronacoronatestcovidCOVIHhivimmuungecompromitteerdimmuunsysteemModernaomicronOmikronvaccinvaccinatiezelftest
Reageren?