Wereld Aids Dag

Vandaag is het Wereld Aids Dag, ik ben zowel in Rotterdam als in Phnom Penh aanwezig.

Wereld Aids Dag Rotterdam

Voor de vroege vogels alvast het interview dat vanavond in Lantaren Venster wordt vertoond voorafgaand aan de film ‘Lilting’:

Voorafgaand aan de film wordt er gecollecteerd voor het Nood- & Studiefonds voor hiv-positieve LHBT’s in Cambodja.

Wereld Aids Dag Rotterdam heeft een eigen webstek, bekijk hem hier.

Phnom Penh

In Cambodja wordt uiteraard ook stilgestaan bij Wereld Aids Dag, al heeft de voornaamste activiteit al plaatsgevonden tijdens het Waterfestival, enkele weken geleden.

Voor vandaag kon ik kiezen uit twee: ten eerste een themadag Aids tijdens de week My Voice. My Story. Aangezien ik dit gisteren pas hoorde en het in Takeo plaatsvindt, heb ik besloten in Phnom Penh te blijven. Ook al omdat ik tussendoor moet verhuizen naar de overkant van de straat.

Takeo ligt weliswaar slechts 77 kilometer van Phnom Penh vandaan, maar de bus doet er toch 2 uur over.

Vandaag ben ik bij de HIV/AIDS Raising Awareness Campaign geweest. Dit werd georganiseerd door en bij de National AIDS Authority. De tuktukchauffeur bleef maar vragen waar het precies was. Preciezer dan op de hoek van twee straten kon ik niet zijn. En toen plotseling vroeg hij: “Is it HIW?” Vandaar dat ik het nog eens moest horen voordat ik het verstond. Maar hij wist er blijkbaar van.

World AIDS Day - Phnom Penh

Condooms uitdelen op straat

Het interessantste onderdeel was al achter de rug toen ik aankwam. Heb ik waarschijnlijk gemist omdat ik mijn spullen moest overhuizen. Na 10.00 uur was het niet meer dan het uitdelen van condooms op straat, voor de deur van de NAA. Ook nuttig natuurlijk, maar zonder tekst en uitleg weinig awareness denk ik dan. Maar de condooms vonden gretig aftrek, en er stonden genoeg dozen klaar.

Ook ik werd bij aankomst getrakteerd. Het bleken vooral studenten die dit deden. Wat de affiniteit was met het onderwerp kon ik lastig inschatten. Toen ik bij de lunch mijn pil innam vroeg één van de minst verlegen jongens voor welke ziekte dan wel. Het leek een behoorlijke verrassing toen ik ‘hiv’ zei.

De lunch was ook even lastig als vegetariër. Dat is sowieso voor Cambodjanen lastig te vatten. Ik werd uitgenodigd mee te eten. Iedereen kreeg een pakketje met daarin rijst, wat groenten en kippenbouten. En alhoewel ik het lastig vind iets af te slaan, was dit te veel van het goede. Toen is er iemand speciaal voor mij een stokbroodje gaan halen. Ik dacht meteen dat zij dachten dat ik geen Cambodjaans eten lustte. Ik aan het stokbrood, bleek het gevuld met vis. Dat heb ik dan maar onder innerlijk protest opgegeten.

Enfin, al met al was ik vroeg terug. Heb gelukkig wat bij kunnen slapen. En zojuist tijdens het tikken van dit stukje viel er een stevige tropische regenbui naar beneden. Heerlijk. Morgen komt Tony aan. Dan wordt het een dagje ontspannen om de dag erna een programma af te werken rond het Nood- en Studiefonds.

This Post Has 6 Comments

 1. Mooi interview Ron!
  Heel veel succes en plezier in Cambodja
  Gr. Jose

 2. Je bent net Sinterklaas, nu je vandaag op twee plaatsen tegelijk lijkt te zijn – “bilokatie” heet dat hemelse talent. Is de verhuizing naar wens?
  Ik kreeg vanmorgen de sleutels van Flatje Fluitenkruid en ben de komende weken zoet.

  1. De verhuizing is naar wens, nu de jouwe nog.

   Alleen de wifi is bagger, maar nu heb i.i.g. nog wat te klagen.

 3. Hoi Ron,

  Mooi interview en goed zoals je je voor Cambodja inzet!
  Mark

 4. Goed gedaan, goed gesproken!

Geef een reactie