COVID-vaccin werkte niet

COVID-vaccin werkte niet
5 mei 2021

In Lissabon open ik na de landing mijn e-mail. Nieuws van het COVID-vaccinonderzoek: “Uit het laboratoriumonderzoek blijkt dat u geen antistoffen hebt aangemaakt”.
Bijgewerkt op 19 november.

Toevoeging 19 november 2021: maandag 22 november krijg ik de eerste volledige dosis Moderna. Vier weken later komen de eerste resultaten van het bloedonderzoek. Eventueel volgt dan een tweede dosis Moderna.

Wat er aan vooraf ging

Na de moeilijke weken die we achter de rug hadden wilden we er een weekje tussenuit. Voor poes Lola was oppas geregeld, we boekten hetzelfde appartement als twee jaar geleden en hop – een beetje onwennig – de vlieger in. Ik sliep de laatste dagen slecht, was echt doodop en de tranen lagen nog geregeld op de loer. Vooral wanneer ik mijn zus weer eens wilde spreken en me realiseerde dat dát dus niet meer kon.

Ondertussen hadden we bericht ontvangen van de verhuurder dat ze ons ‘verplaatst hadden’ naar een andere lokatie. Maar niet getreurd, het was een upgrade, zo verzekerde de dame me telefonisch.

Het bleek een zolderappartement, het zicht op de rivier bleek de upgrade, alleen te zien door drie smalle dakkapellen. Op de meeste plekken kon je niet rechtop staan. Ik was te moe om te protesteren.

Het was hier dat ik mijn e-mail opende en de schrik aanjagende mededeling van het COVIH-onderzoek las:

Uit het laboratoriumonderzoek blijkt dat u geen antistoffen hebt aangemaakt, of zo weinig dat wij de antistoffen niet hebben kunnen meten.

En afsluitend:

U kunt mogelijk nog steeds besmet worden met het coronavirus en ziek worden. We raden u daarom aan de algemene voorzorgsmaatregelen te blijven nemen, zoals 1,5 meter afstand houden, het vermijden van drukke plekken binnen en buiten, vaak handen wassen en bij klachten u te laten testen en thuis te blijven.

Kortsluiting in mijn hoofd

Dit was de druppel, in mijn hoofd stopte het malen niet meer. We moesten wat met dit deprimerende appartement, ik kreeg een verontrustend en vreemd bericht over de AstraZeneca-vaccinatie (daarover zo meer).

Mijn hiv-behandelaar had ik al per omgaande gevraagd of ik via hem een booster kon krijgen. Het appartement en de mislukte vaccinatie bleven malen in mijn hoofd. En het moest eruit anders zou ik geen rust hebben. De volgende ochtend hield ik mijn ogen bijna niet open, zo moe was ik.

Eerst het appartement: hoe word je gedoseerd boos zonder te flippen (dit gevaar lag op de loer) Uiteindelijk lukte het me om het klusje rustig te klaren, we verhuizen een verdieping lager naar een normaal appartement. Mijn hoofd klaarde meteen een beetje op.

Nu de vaccinatiestress nog.

COVID-vaccins bij mensen met hiv

corona COVID

Lees even onderstaande tabel, nuttig voor wat volgt:

 Referentiewaarden (BAU/ml)
U hebt ongeveer evenveel antistoffen aangemaakt als gezonde vrijwilligers uit de  algemene bevolking> 300
U hebt minder antistoffen aangemaakt vergeleken  met gezonde vrijwilligers uit de  algemene bevolking34-300
U hebt nauwelijks tot geen antistoffen aangemaakt vergeleken met de gezonde vrijwilligers uit de  algemene bevolking<34
(BAU= bindende antilichaameenheden per milliliter)

Ik belde met de onderzoekster want ook dit moest uit mijn systeem. Zoveel vragen:

 • Ik had 73,4 BAU/ml en viel daarmee in de onderste regionen van de middenkolom.
 • In de duidende tekst heette het dat ik niet of nauwelijks antistoffen had aangemaakt.
 • Was er een verkeerde tekst geplakt?
 • Waarom hebben ze me een half jaar risico laten lopen?
 • Wanneer krijg ik een booster?
 • Enzovoorts, enzovoorts.

De onderzoekster belde terug en nam gelukkig de tijd voor me.

Na enig aandringen beaamde ze dat het onhandig was niet meteen de uitslagen door te sturen aan de mensen bij wie de vaccinatie niet werkte. Nu leefden zij een half jaar in de veronderstelling dat ze veilig waren. Met alle risico’s van dien.

En inderdaad bleek er een verkeerde tekst gekopieerd & geplakt bij sommigen (waaronder bij mij), waardoor de duiding niet correspondeerde met de uitslagen in de tabel. Dit wist ze al wel, maar een correctiemail werd niet gestuurd. Terwijl het juist de tekst was die bij mij de alarmbellen deed afgaan.

Ik vroeg me af wat er te boosten valt bij iemand die al vanaf kort na de vaccinatie nauwelijks antistoffen had. De booster waar nu sprake van is bij kwetsbare mensen en zorgpersoneel betreft een halve dosering. Goed nieuws hier: ik krijg een hele eerste dosis Moderna, en wel binnen twee weken. En na vier weken een controle op antistoffen. En als ik het goed begrepen heb indien nodig nog een shotje.

Nu was mijn hoofd echt leeg en ik knapte er direct van op. Ik was weer in staat een – zij het kort – dutje te doen. Vannacht voor het eerst heerlijk geslapen.

Lissabon lonkt weer. Voorzichtig en met maskertje in de aanslag, dat wel.


Hiv & COVID

Op de website van de Hiv Vereniging vind je uitgebreide informatie over hiv & COVID, waaronder ook over de werking van COVID-vaccins bij mensen met hiv, klik hier.

This Post Has 3 Comments

 1. Lieve Ron
  Ik voel met je mee, tranen te over. En dat is goed als je veel van iemand houd. Je weert je kranig. Gelukkig klaart het dan weer wat op. Zo gaat het hè…op en neer.
  Ik ben trots op het feit dat ik zo’n mooi mens ken! Geniet samen van je vakantie. Dikke kus, Toos

 2. Wederom met interesse (en zorg & verbijstering) gelezen Ron. Ik wens jullie i.i.g. nog heel veel fijne dagen en vooral veel rust en goede momenten toe.

  Alle goeds gewenst vanuit Brabant.

 3. Schandalig plichtsverzuim! Amai, wat een narigheid!

Geef een reactie