Vanna Hem in Amsterdam

Gepubliceerd op 0 reacties 2 minuten leestijd 391 x bekeken

Vanna Hem (in het Khmer: Hem Vanna), was gisteren in Amsterdam bij de eerste vertoning van ‘Iron Legs’, een film over een meisjesvoetbalteam dat voor een groot deel uit lesbische meiden bestaat. 

Vanna Hem

Vanna was al eerder in Amsterdam, en ik kende hem al van uit Cambodja. Het is altij dleuk om iemand uit Cambodja in eigen land te zien. Dit ws de tweede filmvertoning waarbij hij zelf aanwezig was. De eerste film die ik van hem zag is ‘Karma?’, over twee transgender vrouwen. Beiden zijn sekswerker en één is hiv-positief. De film hebben we enkele malen vertoond bij een activiteit van Stichting Untenu. Vanns is zeer betrokken bij de LHBTI-beweging in Cambodja en dankzij Document Our History Now kon hij zijn tweede film maken.

Iron Legs

‘Iron Legs’ refereert aan de naam van een meisjesvoetbalteam in de provinciehoofdstad Kampong Chhnang. Ruim de helft van de meiden is lesbisch of transjongen. De grenzen zijn op dat vlak wat vloeiender dan in onze cultuur. De coach overleefde het genocidale regime van Pol Pot (Rode Khmer) door linkshandig te gaan schrijven en aldus te suggereren niet intelligent te zijn. Iedereen die onderwijs genoten had, maar ook de culturele bovenlaag én homo’s lesbiënnes en transgenders werden nutteloos bevonden.

Deze sterke vrouw, die ik eerder ontmoette, wordt door haar pupillen ‘papa’ genoemd. Eerder vertelde men mij dat zij een hij is. Het doet er verder ook niet zo toe of wij iemand in één van onze hokjes vindt passen. Zo lang iemand zelf maar gelukkig is.

Meer over de film, inclusief de trailer, vind je op de website van Document Our History Now, klik hier. Vanna Hem komt zelf uit Kampong Chhnang, hij kende de coach al langer.

Kampong Chhnang

Samen met Srun Srorn (die overigens de film mede produceerde) was ik twee jaar geleden op pad gegaan naar Kampong Chhnang, een slaperige provinciehoofdstad, niet veel groter dan Veghel (om maar eens wat te noemen). Dat slaperige gold geenszins voor het voetbalteam dat we ook bezochten. De energie spatte van sommige meiden af, iets wat ook terug te zien is in de film.

Eén van de foto’s uit de fotoset hierboven siert sinds een tijdje de voorpagina van de websites van Untenu en er is ook één postkaart van verkrijgbaar. klik voor de foto’s van het elftal op pagina 3 van de fotoset).

Lees mijn verhaal uit 2015 over het ‘lesbisch elftal met mannen’.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.