Untenu: spijkers met koppen

Gepubliceerd op 1 reactie 3 minuten leestijd 596 x bekeken

De afgelopen weken ben ik vooral (leuk) druk in de weer geweest met bezoek uit Nederland. Maar afgelopen weken kon ik dit combineren met werk voor Stichting Untenu. In Battambang had ik overleg met drie leden van onze Cambodjaanse partnerorganisatie BC.

Bezoek uit Nederland

Het is de tweede keer dat iemand naar Cambodja komt tijdens mijn verblijf en dit keer wel twee weken lang. Ik vind het heel bijzonder en leuk om wat van het land te laten zien aan vrienden. Twee weken is te kort om alles te zien, en mede daardoor zijn we flink aan het reizen geslagen. De afstanden hier zijn wat groter dan in Nederland, maar door de kwaliteit van de wegen duurt een reis soms wel twee tot drie keer zo lang als in Nederland.

Ik heb genoeg meegemaakt om over te bloggen, maar omdat mijn dagindeling totaal anders was dan normaal, had ik gewoonweg geen tijd om maar iets te doen. In de bus, trein en minivan heb ik dankzij de wifi nog wel mijn foto’s kunnen bijwerken en een kladblok voor verhalen gemaakt, maar van schrijven kwam het niet.

Over twee dagen neem ik afscheid van Ruud en dan kan ik vol aan de bak voor Untenu en voor enkele Nederlanders die in maart naar Cambodja komen voor een project i.h.k.v. de Wereld Aids Conferentie in Amsterdam in 2018. Maar eerst de stand van zaken rond Untenu.

In Battambang voor Untenu

Eén van de steden die nog op mijn lijstje stond was Battambang. Over Battambang in een ander blog meer. Door naar Battambang te gaan sloeg ik twee vliegen in één klap: zowel Ruud als ikzelf zagen de stad. En maar liefst drie bestuursleden van Bandanh Chaktomok, (National MSM & TG Network Cambodia) wonen in Battambang.

Ook dr. Vic kwam naar Battambang, dus de sterren stonden gunstig voor het vervolggesprek over de samenwerking tussen onze organisaties.

BC had haar huiswerk gedaan en kwam met een concreet voorstel om de samenwerking te formaliseren. Ook vroegen ze naar de mogelijkheid om geld te stallen. De hele procedure rond besluitvorming en het sturen van geld per zaak is tijdrovend en het tijdsverschil met Nederland zorgt vaak voor een extra vertraging.

Battambang - Cambodia

De reden waarom we afgestapt waren van het stallen van geld voor noodhulp waren oneigenlijke uitgaven door onze eerste partnerorganisatie. Sindsdien betalen we per zaak. Duur en zoals gezegd omslachtig en er gaat te veel tijd overheen voordat de hulp aankomt.

Voor ons reden om het verzoek van BC serieus in overweging te nemen. BC is een door de overheid erkende organisatie. We hebben nu ruim een jaar samengewerkt en men heeft veel zaken naar tevredenheid afgewikkeld.

BC heeft een landelijk netwerk van vrijwilligers, verspreid over de meeste steden. Daarnaast is de organisatie ook inhoudelijk aan het groeien. Men is zich meer dan ooit bewust van het feit dat LHBTi’s zichzelf moeten vertegenwoordigen. Binnenkort neemt men enkele stafleden aan en in tegenstelling tot vroeger zullen dat mensen uit de eigen geledingen zijn.

De intentie is om voor mijn vertrek uit Cambodja een Memorandum of Agreement te tekenen waarin vastgelegd wordt hoe de samenwerking eruit gaat zien. Doelgroep, criteria voor noodhulp, beslissingsbevoegdheid, verantwoording achteraf, etc.

Leer/werkervaringsproject

In Battambang werkt ook Kim Touch in zijn eigen schoonheidssalon. Daar vangt hij al geregeld mensen uit de LHBTi-gemeenschap op en geeft hen de kans werkervaring op te doen.

Kim Touch komt binnenkort met een voorstel om tijdens het regenseizoen een aantal LHBTi’s een leer/werkervaringstraject aan te bieden om zo kappers- en make up-vaardigheden bij te brengen. Hierdoor zijn mensen in staat een eigen zaakje te starten. Dit is beter dan telkens noodhulp te moeten verlenen.

Dit sluit helemaal aan bij de doelstellingen van Untenu, hiervoor wordt ook voor de zomer een projectvoorstel ingediend. We gaan dit plan goed bekijken, het idee is in ieder geval goed en de kosten zijn relatief beperkt.

Ik heb Kim Touch geïnterviewd over de plannen en de positie van LHBTi’s in Battambang. Het monteren kost wat meer tijd, filmpje volgt later.

Doneren?

Dat gaat heel gemakkelijk. Klik op het plaatje hieronder en kies bedrag, project en betaalmethode.

Untenu

Nieuwsbrief

[wysija_form id=”1″]

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie
  • Ton de Coster
    12 februari 2017

    Een flinke stap voorwaarts!