Untenu: meteen aan de slag

Gepubliceerd op 0 reacties 4 minuten leestijd 132 x bekeken

Gisteravond toen ik nog wat lag te suffen op bed van de jetlag, stuurde Bunthorn van de BC een berichtje vanuit de Blue Chilli. Hij was daar met dr. Vic. We hebben meteen een afspraak gemaakt voor de volgende morgen om over Untenu te praten. En met resultaat!

Zoals zo vaak komen de goede tips als het te laat is en je al een duurder alternatief hebt geboekt. Een alternatief waar ik nog steeds blij mee ben, maar het had me wat stress vooraf gescheeld.

Zo bleek ook de onrust over onze partnerorganisaties niet nodig. Dat wil zeggen, er was wel een probleem, maar als je elkaar in de ogen kijkt en met hulp van dr. Vic, dan lossen problemen verrassend snel op. Ik leg het zo uit.

Misverstanden

Ook nog helemaal groggy van slaapgebrek en/of jet lag, reageerde ik ietwat te serieus op een reactie van Greg op een Facebookbericht van mij waar ik een selfie had genomen met Seyha. Hij kwam me weer ophalen op het vliegveld. Niet dat ik het zelf niet red, maar zo is het ook leuk.

Greg vroeg of hij Interpoll moest waarschuwen. Het was een grapje, maar dat zag ik door mijn vermoeidheid niet echt. Seyha is de tweede persoon die Untenu ooit geholpen heeft. Door de jaren heen hielden we contact. Niet meer dan dat, maar ja sommigen zien graag drama, Greg maakt graag grapjes, en ik ben soms te serieus.

Untenu & Bandanh Chaktomok

Bandanh Chaktomok, de andere naam voor het National MSM & TG Network Cambodia. Een soort COC zeg maar met een groot netwerk. Het afgelopen jaar hebben ze tien hulpverzoeken afgewikkeld. Ons nieuwe beleid is dat we voortaan (met terugwerkende kracht) per afgewikkelde zaak een bedrag ter beschikking stellen aan de organisatie.

Dat is niet alleen nodig omdat hun vrijwilligers ook kosten maken, op deze manier worden de organisaties ook ondersteund.

Terug naar gisteren. Ik heb nog nooit zo’n turbostart gehad als dit keer. Mijn eerste avond werd ik al meteen aangesproken op Facebook omdat één van de bestuursleden van de BC nog een dag in Phnom Penh was en samen met dr. Vic langs wilde komen. Dr. Vic wordt zo genoemd (Vic Salas) hij is een dokter in ruste, maar doet nog wel projecten op het gebied van gezondheidszorg voor lhbti’s).

Omdat er wat vragen waren over de samenwerking en Vic hier veel werkt met de BC, was het goed hem erbij te hebben. Eerder had ik al met hem gesproken over hoe het beste om te gaan met de vrijwilligers hier. Het gaat in ieder geval anders dan in Nederland. Hij is ook geen Khmer, maar werkt al langer met de lokale groepen samen en woont hier permanent. Zijn aanwezigheid hielp enorm.

Cultuurverschillen, onbedoelde machtsverhoudingen (‘you are the boss’), het speelt allemaal mee en het maakt samenwerken soms lastig. Ook het dramagehalte vertroebelt het zicht nogal eens.

Formulieren, verantwoording

Zo is er in Cambodja een beroemde drag queen – Cindy – die een fonds runt. Heel informeel werkt de Cindy Foundation als volgt: men belt met een probleem en Cindy zegt: ‘Oké, hier is het geld’ en daarmee basta. Geen bewijzen vooraf, geen verantwoording achteraf. En snel.

Daar kan Untenu niet tegenop. Mijn vraag was dan ook of wij nog wel nodig zijn. Maar Cindy geeft niet altijd thuis. En men begrijpt wel dat zaken anders gaan in Nederland en dus accepteert men dat er ook door tijdsverschil en het hele beslissingsproces bij ons, soms een dag of twee overheen gaat voordat het geld ter plaatse is.

Goede afspraken voor 2017

We hebben verbeterpunten besproken. Zo komt er een lijst met contactpersonen en telefoonnummers op onze website zodat mensen makkelijker hulp kunnen aanvragen.

Ons idee om met ondernemers te praten over werkervaringsplaatsen werd goed ontvangen. De vraag was of we ook lokale ondernemers wilden betrekken die al goed werk doen op dit vlak. Lijkt me zeker het overwegen waard. Zo laat Kim Touch in Battambang al transgenders aan het werk in haar schoonheidssalon om zo werkervaring op te doen.

Dat wordt dus fondsenwerven om dit te realiseren. En met ondernemers praten hier.

Verder hebben we enkele personen besproken die op onze wensenlijst staan om te helpen. Zoals de sekswerker uit ‘Karma?’ en Rosa, waarvoor we geld inzamelen voor ene handkar zodat ze in plaats van seks iets anders kan verkopen.

Nu, slecht nieuws op dat vlak: beiden vooralsnog onvindbaar. Rosa is van de radar verdwenen nadat ze was gearresteerd en zonder hiv-remmers in de gevangenis was beland (vanwege sekswerk). Daar meermalen verkracht en in elkaar geslagen. En nu uit het zicht.

We houden het in de gaten.

Phnom Penh

Phnom Penh Railway Station

Dat is het voor nu. Vandaag voorbereidingen voor een trip naar zee met een vriend uit Amsterdam die over een week overkomt. Ik ga kaartjes kopen voor de post-bus en de trein. Fijne dag in Nederland!

Untenu

NIEUWSBRIEF

Je kan op de hoogte blijven wanneer er een nieuw blog over Cambodja en/of Untenu gepubliceerd is. Of je kan je abonneren op een wekelijkse nieuwsbrief. Die verschijnt op zondagen (mits er die week een blog geplaatst is). Meld je hieronder aan:

[wysija_form id=”1″]

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.