COVID-maatregelen: honger en slaag voor armste Cambodjanen

COVID-maatregelen: honger en slaag voor armste Cambodjanen

Cambodja hield COVID een jaar lang onder controle. Nu de infecties toenemen, lijden mensen honger omdat ze vastzitten door de strenge lockdown.

Geen verrassing: honger door COVID

Wat ik al weken wist, was vandaag te lezen op de website van de Australian Broadcasting Corporation en dat kwam wel binnen. Quotes over de Rode Khmer:

We have seen messages now of more and more people comparing the situation with the Khmer Rouge period

Bron: ABC.

Het dringt langzaam door tot de wereld dat COVID-maatregelen soms erger zijn dan de kwaal. In Cambodja wordt zó streng opgetreden dat de politie lijfstraffen uitdeelt aan mensen die hun Red Zone verlaten:

Many of those who have broken the rules have been beaten with rattan canes or arrested — actions police have defended “to save lives”.

Bron: ABC.

In de rode zones mogen mensen hun deur niet uit. Overheidsprogramma’s om eten bij de getroffenen te brengen schieten jammerlijk te kort. En zo kan het gebeuren dat inmiddels zelfs mensen die van een modaal inkomen leven nu te maken krijgen met voedseltekorten en honger.

De koning en koningin-moeder hebben tonnen aan voedsel voor de mensen in de Rode Zone’s geschonken, normaal toch een taak voor de regering zou je denken. Hulp van NGO’s wordt afgeslagen want men houdt vol dat alle hulp op de juiste plekken aankomt, maar:

So if you’re perceived as an activist or you don’t have connections, you often don’t get these donations

Bron: ABC.

Factory Workers

Het is vanwege deze omstandigheden dat wij van Stichting Untenu voedselhulp tot noodhulp hebben verklaard. Lokale vrijwilligers hebben inmiddels al zoveel schrijnende situaties aangetroffen en doorgeleid voor voedselhulp, dat we deze week ons laatste beetje geld hebben gestuurd.

De teller bij Stichting Untenu staat nu op €1.275,- die is uitgegeven aan voedselhulp voor 36 personen uit gezinnen waarbij meerdere mensen afhankelijk waren van het inkomen van iemand uit onze doelgroep (LHBTI’s die leven met hiv). Dagelijks krijg ik de vraag of er nog zaken kunnen worden aangemeld, maar inmiddels is de koek hier op.

COVID-vaccins voor militairen, politie, ambtenaren en buitenlanders

Ik chargeer misschien een beetje, want inmiddels zie ik op Facebook ook de eerste berichten van Cambodjanen die niet bij de politie, leger of overheid werken die een Chinees vaccin toegediend krijgen. Dictator Hun Sen nam zelf een shotje Astra-Zenica, klik hier voor ‘prikken in een dictatuur’ op dit blog.

Het moet echter wel zuur zijn om te zien hoe de leiders, de handhavers en de elite, en vele buitenlanders trots hun eerste vaccinatie melden op Facebook, terwijl de armste mensen die opgesloten zitten in hun buurten kunnen fluiten naar hun prik. Erger: honger lijden.

Zo erg, dat een Cambodjaan op Twitter verzuchtte:

Angst om de hongerdood te sterven. Niet als gevolg van COVID, maar door de bizarre maatregelen.

Hulp stopgezet, het geld is op.

Als het ons lukt om voldoende middelen te vergaren – wat nog niet meevalt in deze barre tijden – dan is het dus maar de vraag hoe we de basispakketten (rijst, olie, vissaus, suiker en ingeblikte vis) bij onze doelgroep krijgen. Maar goed, ik heb alle vertrouwen op de slimme vrijwilligers van onze lokale partner in Cambodja.

Onderstaande actie is een tijd geleden opgezet op GoFundMe, maar doneren kan nog altijd. Ook direct op de bankrekening van Stichting Untenu, IBAN-nr. NL62 TRIO 0390 999 229 t.n.v. Stichting Untenu te Rotterdam.

Geef een reactie