Untenu: hulp weer opgestart & najaarsvergadering

Untenu: hulp weer opgestart & najaarsvergadering

Bij Untenu zaten we even in zak en as na de verregende Rotterdam Pride. Dus werd een actieplan gemaakt. Gisteren was de najaarsvergadering. Plus: de noodhulp wordt hervat.

Stichting Untenu

Het is al weer ruim 4 jaar geleden dat de Stichting Untenu werd opgericht om het werk dat ooit als privé-initiatief werd gestart, voort te zetten in een wat formelere setting.

In een stichting is alles keurig geregeld, waardoor donateurs ook een goed overzicht krijgen van wat er met het geld is gebeurd. Naast formeler, is het ook gezellig met elkaar.

Na vier jaar zijn de functionarissen van het eerste uur aan herbenoeming toe. Zelf ben ik – na een evaluatiegesprek – onlangs herbenoemd als voorzitter van het bestuur. Voorzitter van de Raad van Advies (Ton de Coster) is gisteren voor een jaar herbenoemd, zodat voor het andere lid van de RvA (Simon Buijsman) de herbenoemingsprocedure in gang kan worden gezet.

Zo hadden we gisteren onze najaarsvergadering van bestuur, Raad van Advies en vrijwilligers. Na Rotterdam Pride moesten we de plannen bespreken om de fondsenwerving wat aan te pakken. We hebben al aardig wat fondsen aangeschreven, maar door de specifieke doelgroep en het land waar Untenu actief is, is het moeilijk om aan geld te komen van andere fondsen.

Ons dilemma nu: gaan we de succesvolle proef met een betaalde coördinator uitbreiden, dan is dáár nog wel geld voor te vinden. Maar: een betaalde coördinator brengt een veelvoud aan hulpaanvragen en opleidingen met zich mee. En dus een veel groter budget voor onze doelen.En we willen natuurlijk meer mensen hulp én opleidingen bieden.

Het is maar de vraag of we dat voor elkaar krijgen voor het nieuwe jaar.

UntenuBestuur en Raad van Advies van Stichting Untenu voor het eerst in gezamenlijke vergadering bijeen op vrijdag 12 februari 2016 in Rotterdam.

Drag Queens in actie!

Wat doet die oude foto van Sheilla boven dit blog? Dat wordt zo duidelijk…

Ik toog vorige week voor ons strijdplan naar onze hoofdstad om te gaan praten met Hans Wijtenburg (aka Tante Dees) van drag café de Lellebel. Hans kende ik nog uit de periode dat ik actief was bij De Roze Driehoek, Hans was één van de drijvende krachten achter De Kringen in Eindhoven.

Het idee is om samen met andere bars een benefietactie op touw te zetten, liefst in Amsterdam en Rotterdam. De Lellebel heeft daar al ruime ervaring mee. Toeval of niet, maar recent hebben ze een fantastische actie opgezet om geld in te zamelen voor sekswerkers in Cambodja. Deze zaten opgesloten en werden gedwongen sekswerk te verrichten.

Dus de Lellebel weet van wanten. Nu hebben wij bij Untenu óók twee drag queens (weliswaar uit de oude doos) in de aanbieding, dus dat sluit mooi aan. Ook in Rotterdam hebben we een bar die veel doet met drag queens: de Bonaparte. Hopelijk worden ook zij enthousiast en groeit er iets moois uit.

Meander & Bijoux

Ondertussen in Cambodja…

…hervat Untenu het werk na een noodgedwongen pauze. Die pauze was ingegeven dor het feit dat door de betaalde coördinator zo hard was gewerkt, dat het budget op dreigde te raken.

Na een kwartaal min of meer gedwongen pauzestand is gisteren weer de eerste noodhulp toegekend aan een 45-jarige dansleraar aan een gerenommeerd instituut in Phnom Penh. Studenten voorzagen hem van eten omdat hij al twee maanden niet had kunnen werken als gevolg van hiv & hepatitis c.

De kosten voor een behandeling worden door een andere organisatie gedragen, wij betalen transport, een maand huur en voedselhulp.

Triest nieuws is er ook. De transvrouw die ik dit jaar interviewde, is vorige maand overleden. Ze was nog geen 40 jaar jong. Zodra ik iemand heb gevonden die me kan helpen bij het vertalen, wordt de video gepubliceerd op het Untenu-kanaal op YouTube.

Geef een reactie