Berlin Hauptbahnhof

Berlin Hauptbahnhof

Bij aankomst had ik weinig oog voor het mooie nieuwe Haupptbahnhof van Berlijn, omdat ik mijn weg moest zoeken, metrokaartje kopen en op tijd bij het logeeradres moest aankomen.

Hauptbahnhof

Gisteren was het anders, de trein waarin mijn man zat had ruime vertraging en ik was al vroeger op het station. Wat een verademing vergeleken met het oude hoofdstation Zoo!

Dat was natuurlijk het eindstation voor de hereniging, maar Bahnhof Zoo was een afgetrapt station, oud en vies. Op de plek van het oude Lehrder Bahnhof is nu een treinstation gebouwd dat zijn weerga niet kent. Heel transparant met veel glas. En treinen die elkaar op twee niveau’s kruisen.

https://www.flickr.com/photos/ronvanzeeland/51350120174/
Berlin Hauptbahnhof

Voor het eerst was het zwaar bewolkt en regenachtig. De foto’s heb ik wat op kunnen lappen. Van binnenuit zie je de koepel van het Duitse parlement, de Bundestag. Als je naar buiten loopt steek je eerst de Spree over (je ziet meteen het ‘stranpaviljoen’ dat zomers wordt opgesteld en als je de weide bent overgestoken kom je bij de parlementsgebouwen uit.

Alhoewel in het Westen gelegen, zag ik voor het eerst een Oost-Berlijns stoplichtmannetje, uitgevoerd in ledverlichting.


This Post Has 4 Comments

 1. Een vraagje
  Ik ga binnenkort naar Berlijn 3 daagjes
  maar ik twijfel nog tussen trein en auto
  Als ik met de trein ga moet ik ook de metro nemen naar het hotelletje
  Wat raad u aan om te doen?

 2. Het ligt er om te beginnen aan hoe u het liefst reist. Met de ICE komt u in het hart van de stad en zult u meestal met de U-Bahn of met de S-Bahn verder moeten reizen. Berlijn is groot en afhankelijk waar uw hotel is kan het soms een half uurtje met de metro zijn.

  Ik vind de trein fijn, je hebt een paar uur om te lezen of zo en je komt redelijk uitgerust aan in Berlijn.

 3. Wij (m,n vrouw en ik ) gaan in augustus een langweekend naar Berlijn met de trein.
  Ons hotel ligt vlakbij Nollendorfplatz, is er een U-bahnlijn vanaf Berlijn HBF naar Nollendorfplatz?? Ik heb al een beetje rond gekeken op het www. maar kan het niet goed vinden of dit er is.
  grüsse
  Chris

Geef een reactie