In Den Haag met bestolen boeren

Wie dit plaatje ziet denkt niet direct aan boeren. Vandaag was ik met een boerengezin in Den Haag om hun verhaal bij de SP-fractie onder de aandacht te brengen.

Alles onder voorwaarde dat hun namen nergens bekend zouden worden. Hun verhaal heb ik al eens eerder verteld, klik hier. Daar valt weinig aan toe te voegen. Behalve dat nu het complete gezin aanwezig was en ik hun verhaal nu voor de derde keer hoorde. Dat is geen overbodige luxe, voor Hugo Polderman en zijn fractiemedewerker was het de eerste keer dat ze het hoorden en het is een behoorlijk ingewikkeld verhaal.


Hugo Polderman (midden).

Binnenkort komen de EU-lanbouwsubsidies aan de orde in de Tweede Kamer. Vandaar dat dit verhaal ‘naar Den Haag’ moest. Ik vrees dat we er nog niet mee klaar zijn, want ook Brussel heeft één en ander te verantwoorden. Het gaat over EU-landbouwsubsidies die bedoeld als inkomenssteun voor boeren, bij de grote toeleveranciers terecht zijn gekomen. Ik kreeg vandaag in elk geval Robin Hoodneigingen.

De mensen waar het hier over gaat zijn helaas niet uniek, de hele sector leidt eronder., de boeren in elk geval. De rest, van vee-aanvoer, tot veevoer en slachterijen is in handen van een klein aantal bedrijven (integraties genaamd). Terwijl de boeren aan steeds maar (terechte) hogere eisen voor dierenwelzijn voldeden, moest de inkomenssteun direct doorgesluisd worden naar de integraties.

Dáár is het geld blijven hangen. En terwijl de boeren het werk deden, hielden ze maar net het hoofd boven water. Het verschil in slachtprijs (per kilogram) en de prijs in de winkel is ongeveer € 20,-. De SP in de Tweede Kamer is bezig met een onderzoek naar het verschil in kost-/productieprijs van agrarische producten en de prijs die wij in de winkel betalen.Vaak zijn de winstmarges van de boeren laag en die van de winkels een heel stuk hoger.

Nogmaals, meer over de achtergond, zie het eerdere blog hierover.

Geef een reactie