Cambodja: goed nieuws & meer

Goed nieuws uit Cambodja: menselijke maat Phnom Penh? Campagne openstelling huwelijk; Gibbon Love Story; dichtbij einde vermijdbare blindheid & meer.

Terwijl Omikron in Europa het optimisme over het einde van COVID in de kiem smoort, zie ik optimistische berichten uit Cambodja voorbijkomen. Zo verwelkomt Rambutan weer vrienden in hun resorts en komt het leven weer op gang in Cambodja. Ik vrees dat ik nog even moet passen (eerst maar eens voldoende anti-lichamen bij elkaar boosteren), helaas, moet ik erbij zeggen. Maar de afgelopen week zag ik aardig wat goed nieuws over Cambodja voorbij komen. Hier gaan we dan:

Phnom Penh: ‘Kies voor menselijke maat’

Phnom Penh - Ron van Zeeland - fiets
Ron op de fiets in Phnom Penh (2020)

Phnom Penh bevindt zich op een kruispunt van ontwikkelingen – nog niet doorsneden door grote snelwegen, maar het scheelt niet veel. Aronsakda Ses, onderzoeker van het Future Forum, dringt er bij de autoriteiten op aan die ontwikkeling te stoppen en een meer mensgericht stedenbouwkundig plan te maken, voordat het te laat is. Bron: South East Asia Globe.

Einde onnodige blindheid in zicht

Phnom Penh Post schrijft over het heuglijke feit dat Cambodja een stap dichterbij het beëindigen van onnodige blindheid is. Uit een recente studie blijkt dat 57.500 Cambodjanen elk jaar blind worden, tegenover 28.800 gevallen in 2000. Staar is de belangrijkste oorzaak van vermijdbare blindheid in Cambodja.

Huwelijk open voor iedereen?

Op Wereld Mensenrechtendag heeft de LHBTI-gemeenschap een campagne gelanceerd die ertoe moet leiden dat het huwelijk tussen paren van gelijk geslacht gelegaliseerd gaat worden. Zie hier het nieuwsbericht op Cambodianess. Bovenstaand filmpje is in het Khmer, ik pik hier en daar een woord op, en je denkt tot aan het eind ‘waar gaat dit heen’? Maar eenmaal bij oma (‘jij‘) wordt het duidelijk. En zo niet, dan lees ik het graag in de reacties die je onderaan dit blog kwijt kunt.

Gibbon Love Story

Wil je een ongelooflijk liefdesverhaal horen uit een Cambodjaans bos? Maak kennis met Nangali-soka en Karuna, twee zwartkoplar die elkaar ontmoetten en verliefd werden! Hier is hun verhaal:

Erfopvolging

Nog maar eens over de erfopvolging in dictatoriale regimes, dit keer op de website van een Indiase NGO, The Kootneeti (kootneti is Sanskriet voor ‘diplomatie): De onmogelijke familieopvolging voor dictators van Egypte tot Cambodja. Je leest hier over de valkuilen die premier Hun Sen moet zien te omzeilen wil hij via zijn familie aan de macht blijven. Lees het hier.

Cambodja opkomende democratie?

In dit kader een in mijn ogen op zij n minst bijzonder opinie-artike: “Bidens mislukte Cambodja-beleid een spook uit het verleden”. Waarom bijzonder? Ik haal er één zin uit:

Hun Sen maakt deel uit van een opkomende democratie

Bron: Cristopher Beres in Asia Times.

Er valt van alles in te brengen voor of tegen sancties, maar om te beweren dat Hun Sen deel uitmaakt van een opkomende democratie, zegt veel over het troebele zicht van de auteur.

Hiv-stigma: Thailand & Cambodja

Bedelaar met AIDS, strand Pattaya

Jan van Velthoven tipte het artikel op Thailandblog over het stigma dat nog altijd bestaat rond hiv in Thailand:

Apiwat bevestigt dat er al decennia een stigma heerst. Het is heel normaal geworden voor veel bedrijven en organisaties om een bloedtest te eisen bij een sollicitatie of toelatingstest. HIV positief testen is dan een reden om iemand te weigeren, ook al is dat in overtreding van basale rechten.

Bron: Thailandblog.

Ik vermoed dat het bij de buren in Cambodja niet veel anders is, lees hier bijvoorbeeld het verhaal van Sovann. Ook schreef ik eerder een blog over de vragen over hiv die me (tot op de dag van vandaag) bereiken uit Cambodja. Dit schreef ik er toen over.

Geef een reactie