Hiv-genezing – COVID-vaccin – Bloed
5 mei 2021

Over de baanbrekende studie naar hiv-genezing waren Shringar Rao, Henrieke Prins en ik virtueel te gast bij Fred Verdult van Volle Maan. + vaccinatie + extra bloed prikken

Alle blogs in het kader van studies naar hiv-genezing vind je hier.

✅ Bloed prikken

Want vrijdag kreeg ik een telefoontje van de huisarts of ik woensdag gevaccineerd wilde worden met AstraZenica. Ik had gevraagd of we op de reservelijst konden komen aangezien veel mensen niet op komen dagen na het gezwabber van minister Hugo de Jonge. In de praktijk van onze huisarts komt slechts 45% opdagen voor een prik. Wat dat voor gevolgen gaat hebben op termijn?

Vandaag was het zo ver, en omdat er onderzoek gedaan wordt naar SARS-CoV-2 vaccinatierespons in mensen met hiv (de studie heet kortweg COVIH), kon ik me nog net op tijd aanmelden. Het kostte me immers maar 1 buisje bloed extra, aangezien mijn bloedafname voor het reguliere onderzoek al gepland stond. Voor morgen pas, maar dat moest natuurlijk wel vòòr de AstraZenica-prik.

En dus stak ik de straat over en meldde me in alle vroegte bij de centrale bloedafname van het Erasmus MC. Ik moest ook nog het COVIH-protocol tekenen en een half uurtje later zat ik thuis weer aan de koffie. Wonen tegenover het ziekenhuis heeft zo zijn voordelen.

Aanmelden kan nog, stuur voor de eerste prik een mailtje aan je hiv-verpleegkundige voor een doorverwijzing. Of klik hier voor meer informatie.

✅✅ De vaccinatie!

Door al die naalden die in armen gleden in alle journaals kon ik eerlijk gezegd geen injectienaald meer zien. Maar het viel allemaal reuze mee, ik kan nog typen. Voordeel: hoe ouder, hoe minder bijwerkingen.

✅✅✅ Interview studie hiv-genezing

In het Erasmus MC zijn wetenschappers samen met hiv-behandelaren al jaren bezig met studies naar hiv-genezing en andere vormen van medicatie. Hier lees je wat ik enkele weken geleden uitspookte in het Erasmus MC. Er werden cellen geoogst die in het laboratorium voor onderzoek naar hiv-genezing werden gebruikt.

In onderstaande video leggen onderzoekers Shringar Rao en Henrieke Prins uit welke (best spectaculaire) ontdekking ze hebben gedaan. Om het optimisme enigszins te temperen: het duurt nog minstens 5 – en misschien wel 15 jaar – eer er een echt middel op de markt is dat leidt tot hiv-genezing.

Luister & kijk naar het interview met de wetenschappers en mij door Fred Verdult van communicatiebureau Volle Maan.

Volle Maan – 5 mei 2021

Het Aids Fonds financiert deze studie. Je zal er vast meer van hebben gehoord de afgelopen weken: ‘Wetenschappers vinden ‘zelfmoordknop’ van met hiv geïnfecteerde cellen’. Op de website van het aidsfonds kan je het nog nalezen, klik hier.

En Shringar Rao legt het hier nog een keer uit:

Geef een reactie