‘De QR-code staat open’

‘De QR-code staat open’

Bij de tijdelijke covid-priklokatie piept een dame voor en loopt naar de GGD-medewerker. Telefoon in de aanslag, ze oogt wat nerveus.

Het najaarsoffensief

Via de website van de GGD kon ik al een afspraak maken voor het najaars-prikoffensief, nota bene in het Erasmus MC bij ons om de hoek. Ik zou deze dag wat je noemt lek geprikt worden, want later dezelfde dag kon ik bij de huisarts langs voor een griepprik.

Het was een drukte van belang in de hal van het ErasmusMC, waar de GGD was neergestreken voor de covid- en de HPV-vaccinaties. Ik telde zo’n 12 medewerkers die bepaald nog niet klaar voor de start waren. Een jongeman was druk doende een IKEA-kastje in elkaar aan het zetten, 4 jongedames waren hun laptops aan het installeren, een andere jongeman die was ingehuurd om het onthaal van de aanstonds gevaccineerden te regelen, had nog niet alles op een rijtje. Twee leidinggevenden liepen daar tussendoor een beetje belangrijk te wezen.

Maar we mochten wel alvast een formulier invullen om te checken of we fit genoeg waren voor de prik. Gelukkig kon ik overal ‘nee’ invullen. Omdat de GGD-machine nog niet geolied liep, was er van een ordentelijke wachtrij geen sprake.

QR-code?

En zo gebeurde het dat een wat nerveuze dame onbedoeld voor twee wachtenden piepte voor de extra check. Zij had namelijk wel een aantal keer ‘ja’ aangekruist.

Van de zenuwen richtte ze zich tot mij:

De QR-code staat al klaar. Ik heb thuis geoefend hoor, want ik was ‘em kwijt!

Een seconde was ik terug in die tijd van de CoronaCheck-app. Ik antwoordde dat we ons enkel hoefden te legitimeren om de vaccinatie te ontvangen, en dat de QR-code van de CoronaCheck-app voorlopig nog niet van stal gehaald hoefde te worden.

Even later – zowel bij haar als bij mij zat de herhaalprik erin – nam ze de stoel naast me voor het verplichte voorzorgs-zit-kwartiertje, met de mededeling:

Ik schuif een beetje op hoor, anders zit ik bij je op schoot.

Heel fijn. Van een QR-code mag dan voorlopig geen sprake zijn, maar om als mensen uit een risicogroep direct na de prik bij elkaar op schoot te kruipen, gaat ook wel weer ver.

Geef een reactie