De politieke situatie in Cambodja verandert voortdurend, maar er was één constante factor: Hun Sen. Sinds mijn eerste reis is er veel gebeurd. Voor het gemak heb ik alle relevante blogs op een rij gezet. Onder ‘lees verder’ de meest opvallendste gebeurtenissen.
Dossier Cambodja – politieke ontwikkelingen
Vandaar dat ik alle relevante blogs hierover in een dossier heb gezet. Ook handig voor de meelezende media, zoals onlangs de nieuwsredactie van de NOS.
Ik pretendeer geen journalist te zijn, ik registreer en beschrijf wat ik zie, meemaak en lees. En ik heb een mening. Naar aanleiding van het telefoontje van de redactie van ‘Met het oog op morgen’ heb ik alle relevante blogs over de politieke situatie in Cambodja opnieuw bekeken. Vanaf het eerste blog in 2012 tot en met het laatste nieuwsoverzicht.
De artikelen van mijn oude blog heb ik opnieuw opgemaakt, voorzien van tags, samenvattingen, betere foto’s, en subkopjes ten behoeve van de leesbaarheid. Ook zijn de artikelen beter vindbaar via de zoekmachines.
Alles teruglezend kan ik alleen maar zeggen dat ik heel veel heb meegemaakt in Cambodja en vaak op de eerste rang zat – alhoewel dat wrang klinkt. Want de aanleiding was zelden leuk te noemen.
Hieronder enkele opvallende gebeurtenissen, het hele dossier kan je hier vinden.
Cambodja 2013: uitvaart van koning Sihanouk
Mijn eerste lange verblijf – alleen – in Cambodja begon temidden van de uitvaartplechtigheden voor de in oktober het jaar ervoor overleden Koning-vader Sihanouk. Bovenstaande video geeft een sfeerimpressie.
Het eerste blog dateert van 31 januari 2013. Onder het artikel kan je naar de volgende blogs doorklikken. Het was een bijzondere ervaring. Enfin, lees de verslagen.
September 2013: politie doodt demonstranten
Ruim een half jaar later was ik er weer. En opnieuw net na een cruciale gebeurtenis in de Cambodjaanse politiek. Vrij onverwachts mocht oppositieleider Sam Rainsy uit ballingschap terugkomen naar Cambodja. Hij bracht honderdduizend mensen op de been bij aankomst op de luchthaven.
De verkiezingen liepen niet zoals Hun Sen had verwacht. Alom wordt aangenomen dat de uitkomst net genoeg in het voordeel van Hun Sen is bijgesteld. Iets dat tot massaprotest leidde en uiteindelijk ook enkele burgers het leven heeft gekost door politiegeweld.
Mijn verlagen over die spannende dagen beginnen op 13 september, klik hier.
Juli 2016: politieke moord op criticus Hun Sen
In de jaren tussen 2013 en 2016 gebeurt er ook het nodige, ie daarvoor het overzicht op de dossierpagina.
Een grote schok in binnen- en buitenland is de moord op onafhankelijk politiek analist Kem Ley. Iemand die onafhankelijk dacht en zowel oppositie als de zittende macht niet spaarde. Hij had een populair radioprogramma. Cambodja stond aan de vooravond van een nieuwe politieke beweging.
‘Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken’, schreef ik die dag. Kem Ley was vermoord in opdracht van Hun Sen zo wordt aangenomen. Ik was gechoqueerd. Kem Ley was doodgeschoten in de koffiehoek van het tankstation, bij Rambutan om de hoek. Ik pinde er vaak geld of kocht er wat boodschappen. Lees het artikel hier.
Cambodja na 2016
Cambodja werd een eenpartijstaat, repressie nam toe. De EU heroverweegt de bevoorrechte handelsovereenkomst EBA (Everything But Arms – Alles Behalve Wapens) vanwege de mensenrechten- en politieke situatie in Cambodja. Hierover veel internationale mediaberichten in mijn Cambodja-nieuwsoverzichten op dit blog, zie de dossierpagina.
Je kan me volgen op twitter. Daar heb ik een lijst aangemaakt met relevante twitteraccounts over Cambodja en Zuidoost Azië. Voor deze twitterlijst, kan je je aanmelden.
CambodiaCambodjaHun SenKem SokhamensenrechtenpolitiekSam RainsySihamoniSihanouk
Reageren?