Verkiezingen Cambodja – Protestdag 5

Verkiezingen Cambodja – Protestdag 5: Koninklijke homgerstaking en vreemde eis van oppositie.

(voor laatste nieuws uit Cambodja volg mij op twitter of zie mijn twitterlijst /Cambodia. Meer over dit onderwerp, klik hier)

Verkiezingen Cambodja: Koninklijke hongerstaking

Prins Sisowath Tomico is vandaag in hongerstaking gegaan. Hij is de neef én voormalig woordvoerder van de vorig jaar overleden koning-vader Sihanouk. Het nieuws ging vanochtend al op twitter rond. De prins zou zijn hongerstaking willen beginnen bij de kleine tempel aan de rivier.  Hij kon echter nergens een doorgang vinden en blijkbaar liet de politie hem zelfs niet toe in de buurt van het koninklijk paleis.

Politiek, religie en koningshuis lopen in Cambodja wel vaker door elkaar. Maar deze prins is een geval apart. Hij is één van de leiders van oppositiepartij CNRP, en als zodanig een luis in de pels van premier Hun Sen. Maar hij geldt ook als een buitenbeentje in de koninklijke familie.

Heel slim voert hij deze actie dan ook als prins, en nadrukkelijk niet als lid van de CNRP. Als lid van de koninklijke familie staat hij naar eigen zeggen boven de wet. Nou geldt dat voor meer personen in dit land: zo denkt de hele kliek rond Hun Sen ook over zichzelf.

Gesprek met prins in hongerstaking

De prins verklaarde voor mijn camera dat hij de zogenaamde verkiezingsuitslag niet gelooft en dat hij voor gerechtigheid voor het Cambodjaanse volk in hongerstaking gaat:

Verkiezingen Cambodja: al 5 dagen protest

En ondanks dat de CNRP ‘slechts’ drie dagen van protest had afgekondigd, kent Phnom Penh nu al 5 dagen op rij demonstraties: door de CNRP, een bid-zit-actie van de monniken en nu prins Tomico die in hongerstaking gaat.

Zijn stelling dat de door het National Election Committee vastgestelde verkiezingsuitslag niet klopt, werd vandaag door Transparency International Cambodia (TIC) bevestigd. TIC stelt dat in veel provincies kiezers ondanks deugdelijke kiespassen hun namen niet terug konden vinden op de kiezerslijsten. Ook zouden in 60% van de stembureaus mensen zijn weggestuurd zonder dat ze hun stem konden uitbrengen (zie ook dit artikel)

Prince on hunger strike

Twee winnaars verkiezingen?

De CNRP zelf hield vandaag een persconferentie waarbij de vreemde stelling betrokken werd dat men van de CPP eist dat die verklaart dat beide partijen bij de verkiezingen gewonnen hebben. Informele en formele besprekingen gaan ondertussen door of zijn gepland. Berichten dat een onderzoek ook door NGO’s kan worden uitgevoerd worden volgens dit artikel in de Phnom Penh Post niet direct van tafel geveegd door de CNRP.

Dat alle aandacht voor de verkiezingen veel losmaakt, is te lezen in dit interessant artikel, waarin een jonge alleenstaande moeder door persoonlijke ervaringen steeds meer politiek bewust werd.

Geef een reactie