Verkiezingen Cambodja – nog rustig in Phnom Penh

Gepubliceerd op 4 reacties 3 minuten leestijd 144 x bekeken

Verkiezingen Cambodja: De koning is weer terug, ontbiedt Sam Rainsy & Hun Sen; Explosieven bij beeld van Gandhi gevonden.

(voor laatste nieuws uit Cambodja volg mij op twitter of zie mijn twitterlijst /Cambodia. Meer over dit onderwerp, klik hier)

Na verkiezingen Cambodja: koning weer terug

Nadat er openlijk kritiek klonk op de afwezigheid van koning Sihamoni (hij liet zich weer eens medisch nakijken in China), en later op het uitblijven van enige actie die grondwettelijk mag worden verwacht van het staatshoofd, heeft hij gisteren dan toch eindelijk iets substantieels gedaan.

Daar ging ook wat vreemds aan vooraf. Eerst had hij vanuit China laten weten dat het volk rustig moest blijven (als buikspreekpop van Hun Sen, ook in China vanwege een Aziatische topconferentie), later riep hij vanuit China doodleuk het nieuwgekozen parlement bijeen, een formaliteit: de koning opent het nieuwgekozen parlement.

Nadat de koning was geland, werd hij zowel door premier Hun Sen als door oppositieleider Sam Rainsy verwelkomd op het vliegveld. Beide heren zagen elkaar, maar groetten elkaar ostentatief níet, gaven elkaar geen hand en spraken niet met elkaar. Daags erna – gisteren – zwol de kritiek weer aan op de koning, ik heb het van Twitter, Facebook en de Engelstalige Cambodjaanse pers.

Protesten door oppositie gepland

Nieuwe protesten zijn gepland voor zondag. Er is zelfs al een grote demonstratie geweest in Siem Reap (de toeristische trekpleister Angkor Wat). En de oppositie heeft gedreigd weg te blijven bij de opening van het nieuwe parlement. Wat dan weer tot tweespalt leidde onder grondwetsvorsers. Mag de CPP dan alle zetels innemen of is het parlement dan niet te openen?

Ondertussen (en hier moet ik gaan gissen, danwel interpreteren) zijn er berichten in de serieuze media dat er granaten en bommen zijn gevonden vlakbij het parlement en bij Wat Phnom (waar dichtbij gedemonstreerd gaat worden). Ik kan me persoonlijk niet voorstellen dat de oppositie er baat bij zou hebben iets te laten ontploffen. Wel kan ik me voorstellen dat Hun Sen er baat bij kan hebben als hij kan ‘aantonen’ dat de oppositie gewelddadig is.

Verkiezingen Cambodja - Phnom Penh

Koning ontbiedt de politieke Sam Rainsy & Hun Sen

Maar terug naar het staatshoofd. Die heeft voor morgen de twee hoofdrolspelers en wat secondanten op het paleis ontboden waarbij hij de twee in gesprek wil laten gaan over een oplossing. Heel verstandig en het lijkt erop alsof hij hier (overigens legitiem) eigenstandig een gokje neemt. Of het moet zo zijn dat Hun Sen niet meer op zijn partij en op het gehele leger kan vertrouwen en dus ook liever een vreedzame oplossing ziet die hem dan nog vijf jaar in het zadel moet houden. Alles is mogelijk in The Kingdom of Wonders.

Explosieven geplaatst, maar dor wie?

Terwijl ik dit schrijf, lijkt het er sterk op dat de explosieven in ieder geval echt waren. Door wie ze gelegd zijn is nog niet te zeggen. Er zijn nu berichten (rond 05.30 uur Nederlandse tijd) dat er veel militairen bij het huis van Hun Sen te zien zijn (hemelsbreed zo’n 600 meter van mijn appartement). Ik sluit niet uit dat de spanning wordt opgevoerd door de twistende partijen om hun posities te versterken. Evenzogoed valt niet uit te sluiten dat sommige jongeren én boos zijn én niet meer zo bang.

Wel ietwat cynisch om een bom op een buste van Gandhi te plaatsen, niet? Wie een beetje op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen leest deze twee Engelstalige kranten die hier verschijnen: Phnom Penh Post en de Cambodia Daily. Dan houd ik de sociale media in de gaten.

Gerucht: Hun Sen naar Frankrijk

Nog een laatste – curieus – bericht uit de Cambodia Daily van zojuist – maar het kan ook opgewarmd oud nieuws zijn: Hun Sen is naar Frankrijk vertrokken voor medisch onderzoek. En en passant maakt men gewag van het feit dat koning Sihamoni meermaals met abdicatie heeft gedreigd. Toch niet zo’n mietje als waar men hem voor houdt. Wellicht. Dit bericht bleek inderdaad abusievelijk als actueel nieuws op de webpagina te zijn geplaatst. Wel waar, maar oud nieuws dus.

Ik heb eergisteren een bedrag overgedragen dat door iemand is meegegeven t.b.v. een transgender die dringend medische zorg nodig had na het inspuiten van siliconen. Ik weet het niet handig, maar transgender én arm zijn is geen gelukkige combinatie. Ook hierover later meer.

Wat LankaQuayside Tonle SapNational MonumentWat LankaFree BophaMonument March 30, 1997
Rainy Phnom PenhPhnom Penh catPhnom Penh catPhnom Penh catPhnom PenhPhnom Penh
National AssemblyHun Sen on the rollElection campaignOlympic StadiumOlympic StadiumOlympic Stadium
Olympic StadiumBoeung KakBoeung KakBoeung KakBoeung KakDusty road

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Commentaires
 • roel
  13 september 2013

  Lijkt erop men de marionet verwijdert en de mensen met de echte macht nog aan de touwtjes blijven trekken. IS ws niet te vergelijken, maar Mubarak is ook weer vrij en het leger min of meer weer terug in het zadel.

  • Ron van Zeeland
   13 september 2013

   De situatie is niet echt vergelijkbaar met Egypte, waar het leger van oudsher de touwtjes in handen had, en nog heeft. Mubarak kwam uit het leger voort.

   Maar de verkiezingen waren wel vergelijkbaar qua transparantie en eerlijkheid.
   Alleen van protesten als in Egypte is nog geen sprake. Blijft even afwachten.

 • Jan van Velthoven
  13 september 2013

  Belangrijk is dat Cambodja religieus veel homogener is dan bijvoorbeeld Egypte. Als je wil vergelijken dan kan eerder gekeken worden naar Burma: Een uiterst geleidelijk inschuiven van de oppositie met handhaving van de bestaande macht. Grote broer China en de ASEAN zitten niet op een heftige omwenteling te wachten.

 • Ron van Zeeland
  13 september 2013

  Toch zie je hier opvallend veel moslims. In Phnom Penh wat minder dan in sommige provincies, maar er zijn ook hier een aantal grote moskeeën. Nu moet ik wel zeggen dat ik weinig merk van onderlinge spanningen, Als die er al zijn is dat tussen etnische Vietnamezen (die al generaties terug naar Cambodja trokken).

  Grote broer China is belangrijk, maar vergeet ook niet de VS en andere donorlanden. De VS levert veel militaire kennis. China is weer meer van de grondstoffen weghalen tegen gunstige voorwaarden (maar legt ook wegen en elektriciteitscentrales aan).

  Het grappige is dat de lijsttrekker van de royalistische Funcinpecpartij (een prinses) op audiëntie werd ontvangen om de banden tussen de Chinese Communistische Partij en Funcinpec te onderstrepen. Funcinpec haalde als coalitiepartij van Hun Sen’s CPP nul zetels bij de laatste verkiezingen.

  Overigens denk ik dat de meeste Khmer ook niet zitten te wachten op een al te heftige omwenteling.