Cambodja: plastic, dolfijnen & het vriendelijkste land.

Cambodja: plastic, dolfijnen & het vriendelijkste land.
Poes in Wat Lanka.

Goed nieuws uit Cambodja: meestal een uitzondering in het nieuwsoverzicht, maar dit keer heb ik enkel positief nieuws verzameld: cassave- i.p.v. plastic tasjes; Cambodja is het vriendelijkste land; Untenu in Coastal Cambodia; Mekongdolfijnen beter beschermd.

Cleanbodia: wegwerptasjes van cassave

Waste dump in Phnom Penh

Ook in Cambodja is plastic afval een groot probleem. Vanochtend nog in het nieuws hier: Boyan Slat wil ook rivieren schoonmaken omdat het meeste plastic dat in de zeeën terecht komt er via de rivieren in stroomt. Nu is het niet zo dat in Cambodja afval niet wordt opgehaald (wel is de vuilophaaldienst van Phnom Penh in een week tijd gedumpt, waarna werd gedreigd met privatisering).

Maar het is een goed-nieuws-weekoverzicht, en het mooie nieuws is dat een Cambodjaans bedrijfje wegwerpzakjes van cassave gaat maken. Composteerbaar dus. Lees het in de Phnom Penh Post. Zie ook een eerder blog over de afvalverwerking in Phnom Penh.

afval Cambodja

Mekongdolfijnen beter beschermd

Goed nieuws over de zoetwaterdolfijnen in de Mekong. Hun aantal neemt weer toe dankzij beschermende maatregelen. De dolfijnen hebben hinder van nogal wat zaken: overbevissing, vissersnetten, dammen  oor elektriciteitscentrales. En toch is hert gelukt om het aantal dolfijnen toe te laten nemen, en dat is knap.

Lees meer op de webpagina van Xinhua.

Cambodja is het vriendelijkste land

Nieuws dat de Khmer met trots zal vullen. En niet alleen omdat het een keer een positief lijstje aanvoert, maar omdat het ook waar is. Een peiling door een reisgids bezorgde Cambodja de eerste plaats op de ranglijst van meest vriendelijke landen: lees het hier: Rough Guides

CNRP Protest Phnom Penh

Untenu (nog niet) in Coastal Cambodia

Stichting Untenu mocht een verhaal schrijven over haar werk in Cambodja voor het toeristisch magazine Coastal Cambodia. De oplage van de High Season Edition  is 18.000 gedrukte exemplaren. Aangezien de deadline naderde moest snel een artikel geschreven worden. Helaas paste het artikel op het laatste moment tóch niet meer en staat het nu gepland voor de zomereditie. Uitgesteld goed nieuws dus.

 

This Post Has 2 Comments

  1. Heeft Coastal Cambodia maar 2 edities per jaar, in de hoogseizoenen zomer en winter? Komen er niet het hele jaar door toeristen? Het zullen er toch wel veel meer zijn dan 18.000, mag ik hopen.
    Uitstel is niet alleen maar negatief, want nu kun je het artikel, na al het haastwerk, nog eens goed nalezen en corrigeren. Bovendien kun je het volgend jaar actualiseren.

    1. Het is een toeristisch magazine, welk verspreid wordt via hotels en andere lokaties waar toeristen komen. En uiteraard komen er meer toeristen dan die 18.000. Er zijn 2 edities voor zover ik weet. En het biedt inderdaad kansen, alhoewel ik het verhaal liever in deze editie had gezien.

Geef een reactie