Deze week ben ik begonnen aan het Jaarverslag 2018 van Stichting Untenu, niet de leukste klus, maar het contrast is groot met de eerste twee maanden van 2019. Dat maakt het wel weer interessant. Een korte update.
Het Jaarverslag
Ik ben over de helft nu, maar zo spannend is het Jaarverslag van 2018 niet. Veel wijkt er niet af van 2017, al zijn er statistisch wel de nodige verschillen. Met name leeftijden, woonplaatsen en beroepen wijken nogal af. Nu ben ik nogal een fetisjist op dat vlak, dus er is altijd nog wel een grafiekje te maken om zaken te vergelijken, ook door de jaren heen. En dan vallen wel wat zaken op.
Natuurlijk zijn we gegroeid in aantal hulpverzoeken, maar ook de doelgroep is in de afgelopen vier jaar behoorlijk veranderd. Kijk maar eens naar onderstaand staatje (waarbij de L voor lesbische vrouwen staat en de H voor homomannen en m-v TG voor transvrouwen):
Het aandeel homomannen overstijgt sinds 2018 het aantal transvrouwen, die de lijstjes de eerste drie jaar domineerden. Dit zet zich vooralsnog door in 2019, en wel in extremis. Toch interessant om eens na te vragen of onze partners een verklaring hebben. Regenboogfamilies tellen we pas 2 jaar mee en biseksuelen (mannen vooral) worden vaak niet als zodanig opgegeven. Dus daar zit wel wat nuance.
Ook moest ik in de leeftijdsgrafiek wat toevoegen over 2018: een categorie 16-20 jaar en twee aan het einde: 51-55 en 55-60 jaar.
De beroepen lieten een aantal opvallende nieuwkomers zien en een opmerkelijke daler: sekswerker werd nauwelijks opgegeven. Wel: drag queen, waarzegger, journalist:
Zo weinig als er relatief gebeurde in 2018, zo veel gebeurde er al in de eerste maanden van dit jaar. En dat stemt tot relatieve tevredenheid. Want we hielpen in januari en februari al net zoveel mensen als in 6 maanden vorig jaar. Daarnaast is met onze financiële steun onze partnerorganisatie weer in staat geweest de coördinatoren en bestuur bij elkaar te brengen, is het eerste scholingsverzoek in voorbereiding. Kortom, ik denk dat het een goede zet was om onze coördinator op deeltijdbasis te betalen. Bandanh Chaktomok krijgt zo ook meer lucht, want de overgebleven uren (we betalen 20 uur op basis van concrete doelstellingen per drie maanden) mag BC zelf gebruiken.
Komende week rond ik het jaarverslag af, vrijdag geven we er een klap op in het bestuur en dan deel ik hier het hele jaarverslag.
‘Homohuwelijk’ in Cambodja?
Het stukje over de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht is verplaatst, klik hier.