Cambodja: mikrokredieten; dengue; drugs & meer.

Cambodja: mikrokredieten; dengue; drugs & meer.

Cambodja deze week met o.a. funeste mikrokredieten; dengue; drugs; overstromingen; geplunderde bossen en de vuilnismannen van Phnom Penh.

Veel nieuws uit en over Cambodja de afgelopen week, dus alweer tijd voor een Cambodja-blog. De linken naar de bronnen (in rood) openen in ene nieuw tabblad als je er op klikt.

Dit blog kent twee nieuwsbrieven: een Wekelijkse en een Cambodja-nieuwsbrief. Abonneren kan simpel via het menu in de rechterkolom van dit blog (onder de twitterberichten).

Cambodja’s bossen geplunderd

Weet u nog, het nieuws van de herintroductie van de tijger in Cambodja? Dit is wat tegelijkertijd gebeurt: de oerbossen worden geplunderd:

101 East investigates how illegal loggers are plundering some of Cambodia’s last remaining forests (bron: Al Jazeera)

Cambodja’s niet berouwvolle dader van de genocide

Nog even terugkomend op de in gevangenschap gestorven ‘broeder nummer 2’ van het genocidale Rode Khmer-regime.

De BBC heeft een goed achtergrondartikel gepubliceerd:

Terwijl Pol Pot samen met Adolf Hitler, Josef Stalin en Mao Zedong de geschiedenis is ingegaan als een van de meest moorddadige leiders van de 20e eeuw, is zijn rechterhand minder bekend.

Maar Nuon Chea, de mysterieuze ‘broeder nummer twee’ van de ultra-communisten van de Rode Khmer, was net zo belangrijk als een radertje in de moordmachine van het regime die tot twee miljoen Cambodjanen heeft uitgeroeid.

Hij was misschien nog wel meer betrokken. (bron: BBC)

Cambodjanen in de knel door microkredieten

Trouw en andere internationale media schreven de afgelopen week over de afhankelijkheid en het potentiële gevaar van mikrokredieten in Cambodja:

In werkelijkheid duwen de leningen veel Cambodjanen dieper de armoede in. Volgens Licadho en STT lopen de totale schulden op tot zeker 8 miljard Amerikaanse dollar en is de gemiddelde schuld per lening 3370 dollar, ruim twee keer zoveel als het gemiddelde jaarloon in Cambodja.

Omdat afbetalen vaak een worsteling is, worden Cambodjanen geregeld gedwongen land af te staan of om minderjarige kinderen aan het werk te zetten. (bron: Trouw)

Ook Al Jazeera berichtte erover:

Cambodia’s micro-loans accused of ‘predatory’ lending (bron: Al Jazeera)

Gedrogeerde bus- en vrachtwagenchauffeurs

Public Transport Phnom Penh

Druggebruik komt overal voor, in Cambodja is het vaak één van de oorzaken van dramatische verkeersongevallen. Afgelopen week werd er een controle gehouden in Battambang, lees het in Cambodia News English.

De Phnom Penh Post meldt dat het aantal drugsgerelateerde zaken met 9% is toegenomen. Ik vermoed dat en hogere prioriteit bij de opsporing hiertoe heeft geleid. Lees het hier.

Opmars dengue in Zuidoost Azië

Nieuws over tropische ziekten de afgelopen week. Dengue (knokkelkoorts) is in heel Zuidoost Azië – ook in Cambodja – aan een flinke opmars bezig, meldt o.a. de NRC, alsook het Roe Kruis:

Ziekenhuizen in Azië kunnen aantal dengue-patiënten niet aan (bron: Rode Kruis)

Zorgen ook over de verspreiding vanuit Cambodja van medicijn-resistente malaria-parasieten. Veel artikelen in de internationale media deze week hierover”

Huidige malariabehandeling mislukt in Cambodja als gevolg van medicijn-resistente parasieten (bron: NIAID)

Storm zet steden onder water

Dat het hard kan regenen in Cambodja wist ik al:

Tongle Sap, Cambodia

Hevige stormen (soms tot orkaankracht) teisteren de regio en laten met name het Zuiden van Cambodja niet onberoerd. Grote overstromingen worden momentele gemeld uit Kampot en Sihanoukville.

Drie mensen zijn overleden en de stroom- en watervoorziening is in de hele stad Sihanoukville afgesloten, te midden van wat de lokale autoriteiten de ergste overstromingen in de geschiedenis van de provincie Preah Sihanouk noemen (bron: VOD)

Jouw afval – hun inkomen

De afvalverwerking in bijvoorbeeld Phnom Penh stoelt op twee poten: een formele en een informele. Er wordt afval verzameld door een bedrijf, maar talloze mensen scharrelen hun kostje bij elkaar, al lopend met ene handkar door de stad sorteren ze herbruikbare materialen.

Een artikel over de vuilnismannen las ik in de Khmer Times, hier.

Ouder afvalnieuws: 83 containers met plastic afval zijn door Cambodja teruggestuurd:

Ons land is geen stortplaats (bron VRT Nieuws)

Geef een reactie