Nieuws uit Cambodja & Zuidoost-Azië

Bij de stichting wachten we nog altijd op bericht van de notaris. Geen Untenu-nieuws dus, maar wel uit Cambodja en Zuidoost-Azië.

Hoge voedselprijzen – meer armoede

Zorgwekkend bericht uit Cambodja: door stijgende prijzen in de landbouwsector is de voedselsituatie (zowel beschikbaar voedsel als de voedingswaarde) voor de meest kwetsbare Cambodjanen kritiek aan het worden. De Verenigde Naties rapporteren: (pdf).

…rising local prices for fuel, transportation, and agricultural inputs such as fertilizer, which has become highly concerning for food security and nutrition outcomes, especially for the most vulnerable.

Bron: United Nations Nutrition.

Laten we hopen dat ook Stichting Untenu snel weer aan de slag kan.

Inheemse RK priester benoemd

Battambang

Aleteia meldt dat in Cambodja voor het eerst een lid van de ethnische minderheidsgroep de Bunong tot Rooms-Katholieke priester is benoemd. Lees het hier. In Battambang bezocht ik eens het Rooms-Katholieke complex aan de rand van de stad.

Chinese maffia in Cambodja

Dat er veel gebeurt in Sihanoukville dat het daglicht niet verdraagt, is bekend. En dat was al zo voordat Chinese investeerders er een half-Chinese gokstad van maakte. Nu lokt de Chinese maffia argeloze mensen via datingapps naar zwaar bewaakte complexen waar mensen gedwongen worden te werken. Beluister NRC podcast hierboven, en lees het artikel hier..

Apenpokken nu ook in Azië

Niet alleen hier zijn de apenpokken gearriveerd, ook in Azië worden meer en meer besmettingen gerapporteerd. In Cambodja is een man gearresteerd die Thailand was ontvlucht nadat hij positief was getest. Een overheidsfunctionaris schroomde niet de man herkenbaar te tonen via de (sociale) media. Je kan er met een incubatietijd van enkele weken op wachten dat schijnbaar gezonde toeristen het virus verspreiden. Zeker daar waar veel sekswerkers actief zijn.

Het bericht van CNN lees je hier.

Champa Battambang

Bovenstaande muziekvideo zag k op Facebook voorbijkomen. Deze klassieke uitvoering van een lied van Sinn Sisamouth (‘de koning van de Khmer-muziek‘) maakte menig Cambodjaan trots.

Dubbelmonarchie Cambodja

Cambodja - Sihamoni

Nee, Thailand en Cambodja hebben niet besloten een dubbelmonarchie te worden zoals Oostenrijk-Hongarije eens was. Maar Cambodja is zoals bekend een constitutionele monarchie met – op papier – een democratisch gekozen volksvertegenwoordiging, een premier, regering en een koning als staatshoofd.

Maar ook genoegzaam bekend is dat het ook een land is met één van d langstzittende en meest corrupte dictators. En het aldus vergaarde familiekapitaal moet natuurlijk goed bewaakt worden. Aangezien Hun Sen niet het eeuwige leven heeft, is nu de grondwettelijke achterdeur geopend om hem op te laten volgen dor zijn zoon Hun Manet. Lees het op de website van Radio France International.

Nog meer corruptie

Oftewel hoe houd je je vriendjes koest zodat ze niet moeilijk doen over de opvolging door je zoon: je geeft ze land. Beschermd of niet – want die status is ook maar een papieren werkelijkheid. Lees het op de site van VOD Khmer.

Dichtbij Phnom Penh is ook een stuk bos verdeeld onder de rijke corrupte vriendjes van het regime. Jarenlange bescherming blijkt nu nutteloos. Het bos wordt inmiddels gekapt en binnenkort wordt een meer opgevuld zodat er gebouwd kan worden. Critici moeten niet zo moeilijk doen, zo las ik in dit andere artikel van VOD Khmer.

Tijger terug in Cambodja?

Als je het vorige stukje gelezen hebt vraag je je af of geïmporteerde tijgers het lang vol gaan houden in Cambodja.Het is een prestige-object: het zou wel eens eco-toeristen kunnen lokken. Het gemak waarmee beschermd bos wordt gekapt of wordt verdeeld onder vriendjes (waarna het ‘ontwikkeld’ wordt), is

Maar goed, 2022 is het jaar waarin Indiase tijgers uitgezet zouden moeten worden in Mondulkiri, Cambodja. We gaan het zien.

This Post Has One Comment

Geef een reactie