Het Stadtparlament van Marburg (deelstaat Hessen in Duitsland) heeft gisteren besloten dat bij nieuwbouw en renovatie verplicht ook zonnepanelen moeten installeren.

Dit meldde NOS-teletekst zaterdagavond:

Als eerste Duitse stad heeft Marburg zonnepanelen op huisdaken verplicht gesteld. Inwoners moeten voortaan bij nieuwbouw of renovatie om energie te besparen zonnecollectoren installeren.
                                       
Op een overtreding staat een boete van 1000 euro. De gemeenteraad van Marburg heeft een linkse meerderheid.De raad wil met de maatregel onafhankelijker worden van grote energieconcerns.     
                                       
Tegenstanders van het plan spreken van een ecologische dictatuur. Ze spreken over een inbreuk op het eigendomsrecht. De maatregel moet op 1 oktober ingaan, maar moet nog wel worden goedgekeurd door het bestuur van de regio.

Dit meldt de officiële webstek van de stad Marburg:

Mit den Stimmen von SPD, Grüne/Bündnis 90 und Marburger Linke wurde heute, am 20.6.2008, die Marburger Solar-Satzung vom Stadtparlament beschlossen.

Dem voran ging auch an diesem Abend eine intensive parlamentarische Diskussion, in der Befürworter und Gegner der Vorlage nochmals ihre Argumente darlegten.

 

Een interessante ontwikkeling. De tegenstanders spreken dus van ecologische dictatuur. Bij liberalen zullen hier vanzelf wel de haren recht overeind gaan, maar met hier en daar een proeftuin schiet het in Brabant ook niet echt op. Als ik dan moet kiezen, dan maar de Duitse methode met een bijkomende goede terugleververgoeding en een subsidie.

Meer over Marburg, klik hier door naar Wikipedia.

Geef een reactie