Natonaal Park Ream Cambodja

Vlakbij Sihanoukville (Preah Sihanouk) aan de kust ligt Ream National Park. Een mooi initiatief van de Cambodjaanse overheid. Een groot gebied met getijdewerking en mangrovebos.

Update 2019: de Chinese marine krijgt toegang tot Ream

Toeristen mogen er op kleine schaal in en waar alleen lokale vissers op extensieve manier mogen vissen op oesters, garnalen en krabben.

Een idylle zo lijkt het. Maar wanneer ons bootje vlakbij zee aan land gaat bij een nederzetting van vissers blijkt dat we niet verder dan het dorpje mogen lopen. De reden: Chinese investeerders hebben op dit paradijselijke stukje land voor veel geld een kavel gekocht van de Cambodjaanse overheid om er een luxe toeristenoord te bouwen. En wij mogen niet meer over de ‘Chinese’ grond lopen. Eromheen mag nog wel, maar ik vertik het om voor zoiets om te lopen of te betalen om alsnog over het land van de investeerders te mogen lopen.

Zonde, want zo sneuvelen de mooie intenties waar het eens om begon: bescherming van het natuurgebied met ruimte voor de paar lokale bewoners.

Soms kan je op een boottocht als deze dolfijnen zien, vandaag helaas niet. Wel wat vogelsoorten (ik zag zilverreigers, een kings fisher en een soort visarend). Onderweg op het water zie je lokale vissers die hele dagen in het water en onder de brandende zon staan om de kooien te inspecteren op krab of om oesters te vangen. Ook varen er boortjes uit met vissers die op garnalen vissen. De garnalen worden aan de wal gedroogd om er vissaus van te maken.

[flickr_tags user_id="23299658@N05" tags="ream" tags_mode="all"]