Cambodja is kampioen vaccineren in Zuidoost Azië. Geen lockdown en inreisbeperkingen; toeristen keren weer terug. Vraag is: ga ik ook weer? 10 februari: te vroeg gejuicht?
Te vroeg gejuicht?
Cambodia’s Omicron cases quadruple within a week – Prime Minister Hun Sen says nation ‘on alert’ and calls for social distancing
Bron: Union of Catholic Asian News.
De premier-dictator wil meteen weer maatregelen.
Altijd op de hoogte blijven?
Cambodja is – nu – veilig
Ik ga de dictatuur als staatsvorm niet verheerlijken, uiteraard niet. Maar op vlak van bestrijden van een pandemie heeft het zo zijn voordelen. Soms. Want andere landen die neigen naar deze staatsvorm (meestal verpakt onder het mom van democratie) deden het stukken belabberder dan Cambodja. Prikken in een dictatuur pakte daar wel goed uit.
Inmiddels roept mijn favoriete stek in Phnom Penh en Siem Reap op om vooral te komen want als is veilig. En inderdaad, ik hoor van diverse vrienden en kennissen dat men al 4 vaccinaties heeft gehad. Niet alleen is de overheid eerder begonnen, maar er is stevig en consequent doorgeprikt. Eerst met die iets minder werkzame – maar toch beschermende Chinese vaccins. En inmiddels is er ook een lading vaccins uit Nederland aangekomen en weggepikt.
Van lockdowns is dan ook geen sprake en Omicron weet er bij lange na niet zo tierig als bij ons. En zo had Document Our History Now al een LGBTI+ Filmfestival bij Rambutan in Siem Reap en zie ik meer landgenoten vanuit Cambodja, Thailand en Laos berichten en foto’s delen via de sociale media.
Het grootste obstakel ben ik zelf
En dan begint het wel te kriebelen hier. Zou het dit jaar dan echt weer kunnen, sinds mijn corona-vlucht uit Cambodja in 2020? Tot begin december was ik zelf niet of nauwelijks beschermd tegen corona (zie hier). Maar inmiddels heeft de derde vaccinatie zijn werk gedaan: heel veel antistoffen en over 2 weken mag ik mijn booster halen.
Afkloppen, maar een PCR-test was tot nu toe nog niet nodig. Tot nu toe heb ik geen klachten gehad en ben ik heel voorzichtig geweest. Mijn stelling ten aanzien van en verre reis was steeds dat ik zelf voldoende beschermd moest zijn en de situatie in het land van bestemming moet ook onder controle zijn. Aan de eerste voorwaarde is binnenkort voldaan als ik mijn opperprik heb gehad. En Cambodja is momenteel veilig en als corona geen nare variant in petto heeft dan zou deze zomer de vlag uit kunnen.
Telefoonnummer foetsie
Al sinds 2011 heb ik hetzelfde telefoonnummer in Cambodja. Of had. Het is een gedoe om je nummer te behouden als je het grootste deel van het jaar niet in Cambodja woont. Zo moet je elk half jaar je sim-kaart gebruiken. Dat kan uiteraard niet in Nederland, maar een klein bedrag aan je beltegoed toevoegen volstond ook.
Eén keer was ik het telefoonnummer bijna kwijt toen mijn telefoon gestolen was. Maar dankzij een goede vriend die mee ging naar het kantoor van het bedrijf, kon ik mijn nummer behouden en kreeg ik een nieuwe sim-kaart mee. En ondertussen had Smart – het bedrijf dus – een app waarmee je geld kon overboeken naar het nummer van een ander. Handig, want zo kon ik snel en goedkoop af en toe iemand persoonlijk uit de nood helpen.
En toen kwam corona. En kennelijk ook nieuwe regels, zo hoorde ik achteraf. En wellicht had ik het al eens gehoord, maar de regels en mogelijkheden die via mobiele telefoons worden aangeboden zijn legio. De onderlinge concurrentie is mega, dus de aanbiedingen als ‘top up $1, get $25‘ vliegen je om de oren. Dan moet je weer een code sms’en of iets ingewikkelds in de app doen. En daar ging het fout.
Na keurig sinds mijn vertrek in maart 2020 elk half jaar via mijn kredietkaart een paar dollar op mijn sim-kaart te hebben gestort, besloot ik toch eens aan een vriend te vragen of mijn nummer nog werkt. Nadat ik weer een stortinkje had gedaan. Dom natuurlijk.
Nummer verpatst
Want mijn nummer was niet meer in gebruik en inmiddels aan een wederverkoper verpatst. Mijn Cambodjaanse vriend ging naar het kantoor, gewapend met de betaalnota’s. Zeker voor onze begrippen geen wereldschokkend bedrag, maar in Cambodja kunnen ze er een paar dagen van eten. Maar Smart kon niks meer doen.
Incasseren was blijkbaar geen probleem, maar mijn nummer ben ik na 11 jaar kwijt. Gelukkig kan je tegenwoordig ook via internet bellen, dus ik denk niet dat ik in Cambodja nieuwe visitekaartjes nodig heb. Een streep erdoor en klaar.