Corona: prikken in een dictatuur

Corona: prikken in een dictatuur

Corona leert dat het gepolder over vaccineren niet altijd gewenste resultaten oplevert. In Cambodja gaat het daarentegen onder het dictatoriale regime sito presto*, zij het voor bepaalde groepen en met ongewenste bijwerkingen.

Corona hier en corona in Cambodja, zie hier een overzicht van de corona-blogs. En voor de corona-tekenen des tijds, zie de foto’s.

Minder corona in Cambodja, meer gevolgen

Pas op, ik pleit niet voor een coup d’état, uiteindelijk krijgen we allemaal een spuit of twee. Maar wat een schril contrast is de huidige slakkengang vergeleken met de turbovaccinatie tegen de Mexicaanse griep in 2009. Nee, dan Cambodja, daar maken ze pas keuzes (let op: ironie-alert).

Ander schril contrast is de corona-moeheid hier bij 6000 nieuw geconstateerde besmettingen per dag versus de publieke reactie op de beperkte uitbraak in Cambodja. Deze week viel de eerste officiële corona-dode te betreuren. Paniek alom daar, en dat begrijp ik wel. Scholen gaan weer dicht en bedrijven sluiten of gaan failliet.

En dus sijpelen de treurige berichten weer door via mijn kennissenkring: baan kwijt. Nee Cambodja is geen Nederland waar de horeca steen en been klaagt. Ik wil helemaal niets afdoen aan de ellendige positie van ondernemers hier te lande. Ondanks miljardensteun, inkomensondersteuning en andere regelingen om de economie nog enigszins op de been te houden tot corona onder controle is.

Vandaag kreeg ik een appje van een vriend die eindelijk een baantje had. Ik wenste hem toe dat hij gezond bleef. Hij antwoordde:

I have no worries about covid.

I am most worried about my family situation. Because I’ve been there:
it is hard when I have no income.

Daar had ik niet van terug. Het afgelopen jaar kreeg hij een aardige baan bij een restaurant, maar al eerder sloot het etablissement, opgelegd door de overheid. En nu opnieuw. De eigenaars hebben geld genoeg schat ik in. Maar van het inkomen van deze jongeman moesten vier mensen leven.

In Cambodja geen ww of bijstand. Ja wat zakken rijst voor de allerarmsten en een klein bedrag. Straatarme leden van de alleenheersende CPP hebben daarbij een streepje voor.

Cruciale beroepen: leger & politie

Die CPP heeft trouwens een heel bijzondere vaccinatiestrategie. Werkt voor de uitverkoren beroepsgroepen in ieder geval sneller dan de strategie van ome Hugo. Een miljoen doses SinoPharm werd door de regering van Hun Sen geaccepteerd van goede vriend China. Overigens was dit vaccin nog niet goedgekeurd door de WHO.

Alras werden militairen, politie-agenten en ambtenaren ingeënt. De top eerst uiteraard.

https://www.flickr.com/photos/ronvanzeeland/9976726594/

Ja ook ambtenaren. En of ze nu jong en vitaal zijn of oud en corpulent, dat maakte niet uit. Deze week feliciteerde ik een oude bekende met zijn 36ste verjaardag. Hij heeft een deeltijdbaantje bij het Ministerie van Informatie. Toen ik ook hem – gezien de recente opleving van het virus in Cambodja – toewenste dat hij gezond bleef, zei hij:

Don’t worry darling, I got my first shot of the vaccine already.
Second one will come soon.

En natuurlijk werd ook de familie Hun voorzien van een vaccin. Geen SinoPharm, dat was toch te minnetjes. Nee Hun Sen ontblootte zijn bovenarm voor het oog van de camera’s voor een shotje AstraZenica, een cadeautje van India. Some animals are more equal than others niewaar?

Dat laatste geldt uiteraard ook voor ons rijke Westen, dat een overdosis aan vaccins heeft ingekocht. Ten koste van de armere landen.

Inmiddels is toegezegd dat de Cambodjaanse regio’s waar de recente uitbraken plaatsvonden sneller vaccins krijgen.

Mensenrechten: corona als dekmantel

Nu zag de regering een uitgelezen kans om de corona-crisis als dekmantel te gebruiken om de onderdrukking nog wat op te voeren. In de nieuwe corona-preventiewet is een gevangenisstraf van drie jaar voor het negeren van quarantaineplicht en tot 20 jaar gevangenis voor groepsmatig georganiseerde, opzettelijke verspreiding van het virus. Van AlJazeera:

Human rights groups say the law could be used to suppress dissent in a country that has seen successive crackdowns on opposition voices under strongman Prime Minister Hun Sen.

Zo kennen we de sterke man weer. Nu is er een interessante ontwikkeling in Europa aangaande Cambodja. Want het Europees Parlement nam met een overgrote meerderheid een resolutie aan waarin een heleboel gesteld werd, waaronder ook dat de CPP niet mag worden beschouwd als de legitieme regerende partij van Cambodja. Dat is nogal wat. De hele resolutie lees je hier. En een uitgebreid artikel op VOD kan je hier teruglezen.

*sito presto, Vlaamse uitdrukking

This Post Has One Comment

  1. was een mooi stuk om te lezen, Bedankt

Geef een reactie