Of gewoon een excuus voor ontgronding (= geld verdienen). Vandaag ging ik poolshoogte nemen in Schijndel met Ger en Tonnie Wouters. En genieten van het mooie coulissenlandschap vanaf de voormalige stortplaats.

Zondag kreeg ik een bericht van de Schijndelse SP. Er waren besluiten genomen die waarschijnlijk in strijd zijn met gemeentelijk én provinciaal beleid. Omdat we in Provinciale Staten meestal pas dit soort situaties onder ogen krijgen als er al niets meer aan te doen is, besloot ik schriftelijke vragen te stellen. Nu kan ik proberen een ongewenste ontwikkeling vóór te zijn.

Omdat met eigen ogen iets zien beter is dan een papieren verhaal, ben ik vanmiddag met Ger (links) en Tonnie Wouters van de Schijndelse SP op stap gegaan. Ger is momenteel wethouder in Boxtel en Tonnie is de fractievoorzitter in de Schijndelse gemeenteraad.

Foto: Ger Wouters

Dacht ik eerst nog dat het wel los zou lopen met die uit de hand gelopen paddenpoel, maar als je de bovenste foto ziet (en dat is nog maar een klein gedeelte) zie je dat ‘visvijver’ nog een eufemisme is. Daar zijn heel wat vrachtwagens met zand voor uitgegraven.

Wie met Ger op stap gaat, krijgt niet alleen veel te zien, maar ook veel te horen. Als wethouder heeft hij veel goede ontwikkelingen in gang gezet. Zoals de bevordering van streekeigen producten. Zo herintroduceerde hij de hopcultuur, liet hij de mogelijkheid onderzoeken om eetbare paddestoelen te kweken tussen de populieren. Het hout levert steeds minder op, maar is wel kenmerkend voor de Meierij. Op zijn blog vind je geregeld recepten met Schijndels bier.


Op de achtergrond de steilrand.

De aanleiding voor het bezoek vormde natuurlijk de plannen voor een eendenkooi en een landgoed in het gebied de Vlagheide. Van oorsprong droge, woeste grond, nu gekenmerkt door een afwisselend landschap met veel populieren. De voormalige stortplaats De Vlagheide is een wezensvreemd, maar eigenlijk ook heel mooi element in het Meierijsche landschap.

foto: Ger Wouters

Wat moet een eendenkooi op droge zandgrond? Niets natuurlijk, behalve dat er veel zand voor moet worden uitgegraven en dat levert geld op. Ook de vestiging van een landgoed moet met de aanleg van natuur mogelijk gemaakt worden. Maar het uitgraven van vijvers (onder het mom van ondiepe paddenpoelen) is geen natuur die hier thuishoort. En hoe mooi de veredelde paddenpoelen ook mogen zijn, grote, diepe plassen horen hier ook niet.

We hebben ook nog even de voormalige stortplaats beklommen. Vreemde stompen in het landschap, maar boven een schitterend uitzicht. Hier zijn al eerder plannen voor de aanleg van een golfbaan gestrand. Mits mooi ingepast en openbaar toegankelijk, zou het bespreekbaar moeten zijn. Maar zoals het nu is, is het ook al mooi.

Op de achtergrond het kerkje van Eerde. Hieronder nog een foto, geleend van Ger Wouters’ blog. Mijn eigen foto’s zijn een beetje overbelicht. Na een flinke regenbui, bleef het later redelijk droog, zelfs de zon liet zich zien.

Foto: Ger Wouters

Op de voormalige stort is het landschap bijna on-Nederlands.

This Post Has One Comment

Geef een reactie