De weigering van CDA en VVD om ook maar een beetje tegemoet te komen aan de vraag van een flink deel van de Statenleden uit de commissie Beleidsevaluatie (cieBE) om meer zeggenschap te krijgen over de keuze van de onderzoeksonderwerpen, laat D66 en SP onder de gegeven omstandigheden geen andere keus dan hun leden uit de commissie terug te trekken. Of hiermee de basis wegvalt onder de hele commissie is even afwachten.

Nu blijven drie vertegenwoordigers van de coalitiepartijen over als vertegenwoordigers van Provinciale Staten in de cieBE. Die uitgeklede commissie heeft ook nog eens groen licht gekregen om de reconstructie te onderzoeken. De vraag is nu wat de PvdA doet. De sociaal-democraten schaarden zich achter SP en D66 voor wat betreft de overtuiging dat onafhankelijkheid van de onderzoekscommissie beter gewaarborgd is als de cieBE voortaan zélf de onderwerpen van onderzoek bepaalt.


Nico Heijmans en Wouter van der Staak (SP)

Als ook de PvdA haar Statenlid uit de commissie terugtrekt blijft er geen basis over voor de cieBE. En zo vond een grote minderheid vandaag dat het reglement van de cieBE aangepast moest worden.

 
Ben Hoetjes, onafhankelijk voorzitter cieBE

De onafhankelijk voorzitter van de cieBE – professor Ben Hoetjes – deed ook nog een onaangename duit in het zakje door te stellen dat wat hem betreft het reglement van de commissie niet aangepast hoefde te worden. Hij sprak duidelijk niet namens Maruskja Lestrade en mij.


Wim Thuis (fractievoorzitter CDA)

Opvallend was dat CDA-fractievoorzitter Wim Thuis zijn betoog hoopgevend begon door te stellen dat zijn partij wel degelijk een aandeel heeft gehad in het ontstaan van de situatie. Daar bleef het verder helaas ook bij. Er was geen beweging in te krijgen.

De VVD volgde braaf de coalitiegenoot. Dat was tevoren niet in te schatten. VVD-fractievoorzitter Mieke Geeraedts kan soms opvallend duaal opereren. Chique woorden voor ‘een kritisch geluid richting coalitie laten horen’. Maar nu dus even niet.

Op de bovenste foto v.l.n.r.: Mieke Geeraedts (VVD), Marusjka Lestrade (D66, tevens lid van de cieBE) en Henk Kielenstijn (VVD, tevens lid van de cieBE).

This Post Has One Comment

  1. Hoi Ron,

    De PvdA heeft duidelijke voorkeur uitgesproken voor een onafhankelijke commissie. Gelijktijdig heb ik ook aangegeven dat ik het voortbestaan van de commissie beleidsevaluatie zo belangrijk vind dat ik dit boven de onafhankelijkheid stel. Kortom, wat mij betreft blijft de PvdA in de commissie beleidsevaluatie. Ik vind het oprecht doordzonde als door jouw vertrek deze commissie gaat verdwijnen. Ik wil daarom graag overleggen met de SP over dit dilemma.

    Groeten,
    John Arkes

Geef een reactie