Verkiezingen Cambodja – Protestdag 7

Gepubliceerd op 0 reacties 2 minuten leestijd 134 x bekeken

Verkiezingen Cambodja – Protestdag 7: verdreven bewoners van het Boung Kak-meer maken gebruik van de aandacht rond de verkiezingsprotesten. En het parlement is tóch geopend.

(voor laatste nieuws uit Cambodja volg mij op twitter of zie mijn twitterlijst /Cambodia. Meer over dit onderwerp, klik hier)

Verkiezingen Cambodja – Protestdag 7: verdreven bewoners

Gisteravond waren de verdreven bewoners van het Boung Kakdistrict (drooggelegd meer in Phnom Penh, zie hier voor achtergrond) begonnen aan een hongerstaking op Wat Phnom. We waren net op tijd weg, kort na ons vertrek kwamen ongeveer 50 mensen van de oproerpolitie die de circa 20 hongerstakers, aanwezige journalisten en nieuwsgierigen met grof geweld te verjagen.

Dit keer belandden niet alleen burgers maar ook journalisten en een onafhankelijk burgerrechtenwaarnemer in het ziekenhuis na verwondingen toegebracht door stroomstootwapens en kogels. Dat Hun Sen en zijn kliek zenuwachtig zijn, bleek wel uit het overdreven aantal agenten dat op één hongerstakende prins was afgestuurd enkele dagen geleden.

Maar journalisten en waarnemers het ziekenhuis in jagen? Niet handig. De kans dat die nog leuke stukjes schrijven is niet groot meer.

Koning opent parlement tóch

Het parlement is geopend door de koning zoals Hun Sen het wilde. Dus vanaf vandaag heeft Cambodja een éénpartijparlement. En met veel militairen op straat zou je bijna van een echte dictatuur kunnen spreken. De schijn wordt niet eens meer opgehouden.

Verkiezingen Cambodja Verkiezingen CambodjaBijna alle grote boulevards waren afgesloten wat een enorme verkeerschaos – ze h maar -infarct – tot gevolg had. Ik deed een uur over een stukje waar ik normaal tien minuten over doe. Met de fiets, maar zelfs sluip-door-kruip-door ging dit keer niet.

De afgelopen dagen gingen de protesten overigens gewoon door, de berichtgeving heier stokte wegens familiebezoek. Vanaf vandaag zal proberen verslag te doen, maar gezien de gebeurtenissen van gisteren ben ik wel voorzichtiger geworden.

Hieronder de foto’s van de hongerstaking bij Wat Phnom, gisteravond:

Protest day 7Protest day 7Protest day 7Wat Phnom by nightYejj Penh monument

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.