In Cambodja zijn weinig officieel bevestigde corona-besmettingen. Toch zijn de effecten niet gering: armoede, meer onderdrukking, stroperij, etc.
Dit wordt geen vrolijk verhaal. Hieronder zie je wat corona met een arm land onder een corrupt regime doet. Ik heb de informatie niet alleen uit artikelen zoals je die hieronder vindt, maar ook uit gesprekken met kennissen en het werk bij Stichting Untenu.
Mijn vrees is nu in rap tempo werkelijkheid geworden: veel mensen die zich aan de armoede hebben ontworsteld zijn in één klap teruggeworpen in de ellende. Helaas moet soms ook minder goed nieuw verteld worden.
Corona in Cambodja?
Tja, dat is de grote vraag, want officieel is er nog maar een tiental besmettingen over. Maar wie weet of er meer mensen zijn overleden door onbekende oorzaak? Getest wordt er sporadisch. Kortom: officieel presenteert Cambodja goede cijfers, maar niemand weet of het erger is en hoe erg dan wel.
Op Facebook vertelde een ondernemer dat hij en zijn staf in januari allemaal ziek waren – terwijl hij zelf nooit ziek is. In Siem Reap landden tot eind januari nog elke dag vliegtuigen uit Wuhan (!), want de betrekkingen met China moesten warm gehouden worden.
Wie weet heeft Cambodja wel de grootste corona-golf achter de rug, en zat ik er midden in toen ik eind februari landde in Siem Reap.
Ondertussen is wel de noodtoestand afgekondigd door het bewind, corona was Hun Sen’s cadeautje om de teugels nog wat strakker aan te trekken. En zo wordt er een tandje bijgeschakeld in het onderdrukken van oppositionele geluiden:
En zelfs kinderen worden niet gespaard, zie dit artikel op Al Jazeera. Ook in de war on drugs lijken alle grenzen van ethiek verdwenen en lijkt men een voorbeeld te nemen aan de Filipijnse aanpak:
Human rights ‘need to be put aside’ in drug war: Cambodian official
Geen corona, toch in de problemen
En zo zijn kennelijk weinig Cambodjanen besmet met COVID-19, maar de gevolgen zijn navenant. Bij Stichting Untenu bijvoorbeeld kregen we al een vijftal aanvragen voor noodhulp binnen van mensen wiens werk plots verloren ging doordat de regering alle horeca sloot. Mensen die zich normaalgesproken wel zouden redden bij kortstondige ziekte, zijn nu plots afhankelijk geworden van noodhulp, zie dit artikel op untenu.nl. En ook deze week was het weer raak, zie hier.
Het treft mensen met hiv nog meer dan anderen, maar in Cambodja is een groot deel van de bevolking de klos. Je leest in de Khmer Times. En probeer niet al te schaars gekleed via Facebook wat spullen te verkopen, want zie hier de nieuwste bliksemafleider: de nieuwe puriteinen aarzelen niet je van je bed te laten lichten.
En terwijl iedereen angstvallig het besluit van de EU afwachtte (wordt Cambodja uitgesloten van EBA-handelsverdrag?), zorgde de wereldwijde coronacrisis al voor enorme problemen:
En de EU had nog een onverwachte mededeling de afgelopen week: Cambodja werd aan de lijst toegevoegd van landen waar grote kans is op geldwitwaspraktijken. Slechts 11 andere landen delen de eer en ook dit lijkt me geen goed nieuws, lees het op VOD, een nieuwspagina van een Cambodjaanse mensenrechtenorganisatie.
Nog meer slecht corona-nieuws: door de toenemende armoede wordt er meer gestroopt en meer hout gekapt, dus ook de natuur en het milieu hebben te lijden.
#lockdownCambodjacoronacovid-19
Reageren?