Verkiezingen Cambodja – Protestdag 2

Verslag van de tweede protestdag tegen de uitslag van de verkiezingen in Cambodja.

Verkiezingen Cambodja

Vandaag ben ik in het Freedom Park gaan kijken bij de tweede dag van de protesten tegen de verkiezingsuitslag.

Ik val in Cambodja wel steeds met mijn neus in de boter (of had ik dat al eens geschreven?). Maar nu ervaar ik het toch met een mengeling van spanning en medeleven. Zeker als je tussen de tienduizenden demonstranten loopt en af en toe een klopje op de schouder krijgt of een kneepje in je been, groeit de betrokkenheid.

Het voelt ook echt alsof je midden in het nieuws staat, al valt dat voor wat betreft de Nederlandse media enorm tegen. Cambodja is arm, en misschien vooral geopolitiek interessant voor de VS en China.

Daarom bestook ik de Nederlandse media met tweets en een enkel telefoontje, in de hoop dat het wat aandacht genereert. En Gerard van Mourik doet op twitter mooi mee. Op hoop van zegen.


Voor laatste nieuws uit Cambodja volg me op twitter of zie mijn twitterlijst /Khmer.


Vandaag is de tweede dag van de massaprotesten in Phnom Penh, Cambodja, tegen de uitkomst van de verkiezingen. Gisteren liep een confrontatie met de (militaire) politie uit de hand. Vier betogers zouden in het hoofd zijn geschoten, waarvan één ter plaatse overleed.

Onderhandelingen Hun Sen & Sam Rainsy

Nadat koning Norodom Sihamoni de machthebber Hun Sen (CPP) met oppositieleider Sam Rainsy van de CNRP op het paleis had ontboden en hen een verklaring voorlas waarbij hij beide kampen opriep in het belang van de vrede en stabiliteit tot een oplossing te komen, is het vandaag voor het eerst tot onderhandelingen gekomen, die nu (13.40 uur) nog steeds gaande zijn in het Parlement.

Ondertussen organiseert de CNRP drie dagen van massabetogingen. Verwacht wordt dat het karakter grimmiger wordt nadat gisteren een eerste dodelijk slachtoffer viel onder de demonstranten. De oppositie heeft veel jonge volgers die niet meer onder de indruk lijken van de geweldsdreigementen door het regime. Zo zijn er vrijdag 2 explosieven gevonden, waarvan één bij het parlementsgebouw en één dichtbij de plek waar de demonstranten bij elkaar komen.

Koning Cambodja onder druk

De koning, die net als in Nederland een voornamelijk ceremoniële functie bekleedt, heeft wel enkele grondwettelijke bevoegdheden als hoeder van de natie en scheidsrechter bij politieke conflicten. De monarchie heeft altijd in hoog aanzien gestaan bij de bevolking. Hun Sen heeft indertijd bij de abdicatie van Sihanouk voor een zwakke opvolger gekozen, zodat een populair staatshoofd hem niet voor de voeten zou lopen.

Nu een meerderheid van de bevolking voor de oppositie lijkt te hebben gekozen staat Sihamoni onder groeiende druk van de bevolking een meer onafhankelijke positie in te nemen. De kritiek op de koning zwelt inmiddels aan in de sociale media. De grote toegankelijkheid van mobiel internet heeft er toch al voor gezorgd dat de informatievoorziening onafhankelijker verloopt dan via de staatsmedia die onder controle staan van de CPP van Hun Sen. Via OU Ritthy (Facebook) komt nu het bericht binnen dat een akkoord is bereikt tussen de CPP en CNRP:

Yim Sovvan informs the crowds about the agreement/resolution between CPP and CNRP meeting:

1- Creating Independent Joint Committee

2- Reforming National Elections Committee (NEC)

3- No using stone to attack the police forces and Police forces stop using weapons

Demonstrators are extremely happy, jumping for enjoy, throwing water to the air….They are smiling, laughing and cheering so much now here. Around 20000 people and more keep coming at the freedom park. Sam Rainsy and Kem Sokha are about to come to Freedom Park soon. Demonstrators are standing in long lines Cheering/Welcoming the CNRP leaders.

CNRP Protest Phnom Penh

Geef een reactie