Toch wel bijzonder om mee te maken: de wisseling van de wacht. Als jong gemeenteraadslid was ik erbij toen Ton Rombouts burgemeester werd, maar nu maak ik het allemaal van dichterbij mee. Hier alleen het verslag van de vergadering van Provinciale Staten.

Op de bovenste foto wordt minister Guusje ter Horst binnengeleid  (door file kwam ze een stuk later aan). Hierna opende Nico Heijmans (SP-fractievoorzitter) – niet enkel tot zijn eigen vreugde – voor het eerst een PS-vergadering. Die zat hij overigens heel ontspannen en met veel humor voor. Hoe zal ik het eens vriendelijk formuleren: eens wat anders.

Wim Thuis, tot dan toe nog beoogd voorzitter van de vertrouwenscommissie hield een toespraak waarin hij de geschiedenis van Brabant aanhaaldeen de profielschets toelichtte. Hierna was het woord aan de minister die nog enkele vragen had over de profielschets en de procedure.

Vervolgens hield ze Provinciale Staten voor dat na het vertrek van Maij-Weggen er nog maar één vrouwelijke CdK in functie is, iets wat niet bepaald strookt met een gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in dit soort functies. En het strookt niet met de ideeën van Ter Horst.

Ze liet ook blijken dat de namen die de vertrouwenscommissie voorgeschoteld krijgt (haar selectie van sollicitanten) een palet aan sekse, afkomst en politieke kleur zou vertegenwoordigen. Kortom, aan de minister zal het niet liggen.

Toen was het de beurt aan Provinciale Staten om de verordening en de smaenstelling van de vertrouwenscommissie vast te stellen. Dat gebeurde unaniem en zo maak ik daar nu deel van uit, samen met Wim Thuis, Mieke Geeraedts, Annegien Wijnands en Marusjka Lestrade. Als adviseur is daaraan toegevoegd namens Gedeputeerde Staten, Paul Rüpp. Alex Brul (adjunct-griffier) treedt op als secretaris en Wil Rutten (directie) is adviseur.

Over een paar maanden volgt pas het eerste bericht hierover, als PS de nummer één heeft gekozen. Alleen díe naam wordt bekend gemaakt.

Zie ook: ‘Minister wil vrouwelijke opvolger Maij-Weggen‘ en ‘Profielschets commissaris van de Koningin overhandigd‘.

De foto’s zijn wat korrelig omdat ze van een grote afstand zijn gemaakt.

Geef een reactie