Ik ben van huis uit optimistisch van aard, althans, zo probeer ik in het leven te staan. Ik volg voor mezelf, voor de stichting, en ook een beetje voor de geïnteresseerde lezer het nieuws uit Cambodja. En hoewel er af en toe ook mooi nieuws te melden valt, wordt het me soms zwaar te moede. Een greep uit het nieuws van de afgelopen week: de dictator zwengelt de discussie over de doodstraf aan; China’s chequeboekdiplomatie. Ecologische ramp voltrekt zich. En twee weken geleden bleek Cambodja de op één na laatste plaats te staan in de Rule of Law Index. Dit en meer ->
China heeft Cambodja in zijn zak
Je kan alleen maar depri worden van nieuws als iets je erg na aan het hart ligt den ik ik dan maar. En vanochtend was daar de druppel. Op twitter las ik:
The Chinese control of SihanoukVille’s economy is scary, a sign Cambodia is on sale. Right now, the Chinese, targeting economic zones, are on a spree of buying lands from farmers along national road 5 about 15 minute drive from Battambang town. Some farmers now drive new cars.
Het mooie, rustige Battambang, ook al in de uitverkoop. Niets lijkt meer heilig. Channel News Asia heeft een lange episode gewijd aan Cambodja. Als je drie kwartier hebt, klik dan hier. Natuurlijk heeft het Westen ook lange tijd roofbouw gepleegd in de koloniën, dus wie zijn wij om anderen de maat te nemen. Maar China pakt het heel drastisch aan. Zie ook het artikel in het Financieel Dagblad dat deze week verscheen, klik hier.
Ook Singapore…
En niet alleen China profiteert van het corrupte regime dat het land als een soort persoonlijk bezit in de uitverkoop doet. Ook Singapore blijkt nu de mangrovebossen te mogen slopen voor zandwinning ten behoeve van een themapark. En – o ironie – Singapore wil één van de groenste steden worden. Ten koste van, dan:
De doodstraf in Cambodja?
Het idee alleen al zou niet moeten mogen. De grondwet is er expliciet over, sinds het einde van de Rode Khmer is de doodstraf expliciet verboden in Cambodja en kan alleen via een grondwetswijziging worden ingevoerd. De premier-dictator hint nu op een referendum of een volksraadpleging, maar noemt meteen het beste argument tegen de doodstraf:
And I think if there is a mistake in the trial, and someone is sentenced to death and the execution is carried out, there is nothing we can do if a retrial finds he is innocent. So this is more dramatic than what we can think of.
(bron: Phnom Penh Post)
Niet alleen een verwerpelijk idee, ook staatsrechtelijk nogal vreemde route. maar ja, wat zeur ik. Het zou pas opmerkelijk zijn als de wet gevolgd werd. En natuurlijk is dit hele idee gewoon een afleidingsmanoeuvre. Nergens mag over gestemd worden in Cambodja, maar hij weet inmiddels – door de vele positieve reacties op de sociale media – heel goed dat dit idee hem steun oplevert. Meer achtergronden in de Asia Times, klik hier.
Facebook-jacht
Dan is er nog de immer voortdurende jacht op kritische geesten op Facebook, zie VOA Khmer, hier. En toen er een nep-bericht verscheen over Hun Sen, dreigde het regime om Facebook helemaal op zwart te zetten in Cambodja:
Cambodian Prime Minister today warns to shut down Facebook in Cambodia, if the Facebook closed his account. pic.twitter.com/FKmu1doORY
— Sopheak SREY (@sopheaksrey) 25 februari 2019
Dan was er nog de inmiddels steeds minder serieus genomen oppositieleider-in-ballingschap, Sam Rainsey. Die wel dreigt terug te keren en zich desnoods vast wil laten zetten, maar naar het zich laat aanzien daar toch te lafhartig voor is. Liever stookt hij digitaal vuurtjes op en hoopt zo het regime te ondermijnen. Tevergeefs, zo las ik in The Diplomat, want de familie Hun heeft de touwtjes stevig in handen. Een paleisrevolutie blijft vooralsnog de natte droom van Sam Rainsey. Oordeel zelf en lees hier waarom.
‘Het ligt niet aan ons’
Wat ik u niet wil onthouden, nu ik toch lekker bezig ben, is het nieuws dat Cambodja op de één-na-laatste plek belandde van de Rule of Law Index, een initiatief van het World Justice Project. Geen verrassing, iets wat ook niet gezegd kan worden van de officiële reactie van de Cambodjaanse regering:
A SENIOR government official on Thursday rejected a report issued by the World Justice Project (WJP) placing Cambodia second lowest globally in its 2019 Rule of Law Index, labelling the ranking as biased, unscientific and politically motivated. (bron: Phnom Penh Post)
Hét antwoord van het regime op alle slechte cijfers: het ligt niet aan ons.
Logisch ook, als je beseft dat men tenslotte pas 35 jaar onafgebroken de absolute macht bezit.
Reageren?