Stichting Untenu & Cambodja

Stichting Untenu & Cambodja

Untenu wordt op 5 augustus een stichting. Ondertussen blijft Untenu gewoon hiv-positieve lhbt’s in Cambodja helpen. Afgelopen weken zijn drie verzoeken gehonoreerd.

Untenu

Untenu

Na een jaar lang denken, praten, nog meer denken en praten en twijfelen, is dan toch de knoop doorgehakt: er komt een Stichting Untenu. Drie bestuursleden zullen de club voorlopig besturen, bijgestaan door een Raad van Advies. Op 5 augustus gaat het gebeuren en zal de notaris de stichtingsakte ondertekenen. Dan zijn de volgende stappen: inschrijven bij de Kamer van Koophandel, eigen bankrekening aanvragen en de ANBI-status bemachtigen. Daarna zijn de webpagina’s aan de beurt zodat mensen direct kunnen doneren van de verschillende pagina’s (Nederlands- en Engelstalig en z.s.m. ook in het Khmer).

Help!

Ondertussen zijn er de afgelopen weken vier verzoeken voor hulp aangemeld, waarvan we er drie hebben gehonoreerd. Allereerst was daar de motodop die door geldgebrek geen hiv-remmers meer kon ophalen en daardoor erg ziek werd. Lees zijn verhaal hier: ‘Geen geld, geen hiv-remmers?’.

Het tweede gehonoreerde verzoek kwam uit Phnom Penh waar Chan Daro ernstig verzwakt was. Hij verkocht door heel Cambodja op Boeddhistische hoogtijdagen water. Daarnaast probeerde hij nog wat bij te verdienen door plastic te verzamelen en aan de recyclingindustrie te verkopen. Geen vetpot, en hij moest ermee stoppen toen hij ziek werd opgenomen. We hebben geld gestuurd zodat het ziekenhuis betaald kon worden en er eten kon worden gekocht om aan te sterken.

APN+ Siem Reap Cambodia
Srey Touch, onze vrijwilliger in Battambang

Ten slotte kwam vorige week het verzoek de familie van een van een overleden lesbische vrouw bij te staan. Ze overleed in een ziekenhuis in Battambang aan de gevolgen van aids. Het ziekenhuis had het lichaam al gecremeerd maar de familie had geen geld voor een Boeddhistische uitvaartceremonie. Dit gebeurt normaalgesproken na 7 dagen. Er worden monniken uitgenodigd (tegen betaling) en er wordt voedsel geofferd in de pagode. Dan wordt er gebeden voor de zielenrust van de overledene én van de nabestaanden.

Untenu maakte geld over voor deze 7 dagen-ceremonie en voor voedsel om de nabestaanden tijd te geven op krachten te komen zodat het werk daarna weer hervat kan worden.

Zonder vrijwilligers ter plekke kunnen we niets doen. Al eerder was er een zaak in Battambang en ook nu is Touch degene die meteen aan de slag ging. Nog jong, maar dat weerhoudt Touch er niet van om te doen wat gedaan moet worden, een vrijwilliger waar ik extra trots op ben.

Help mee

Als je het werk van Untenu (Nood- en Studiefonds voor LHBT’s met Hiv in Cambodja) wilt ondersteunen dan kan dat voorlopig nog door een bedrag over te maken op IBAN-nr. NL37INGB0002689455 t.n.v. COC Noordoost Brabant o.v.v. ‘Cambodja’.

COC Noordoost Brabant is een door de Belastingdienst erkende ANBI. Uw giften zijn hierdoor aftrekbaar.

Geef een reactie