Van Agt: ten halve gekeerd

Van Agt: ten halve gekeerd

Eén van de uitspraken die ik me goed herinner uit de periode in de Bossche gemeenteraad is ‘beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’. Over Dries van Agt.

Een mooi gezegde. En het gaat zeker op voor onze oud-premier en oud-commissaris der koningin Dries van Agt. Stond Nederland, ook onder zijn leiding, vierkant achter Israel, nu is hij een prominent criticus van het beleid van Israel jegens het Palestijnse volk.

Via het weblog van Anja Meulenbelt kwam ik op de nieuwe webstek van Dries van Agt. Een mooie plek met veel achtergrondinformatie over het Israelisch/Palestijns conflict. Hier een stukje van zijn laatste column, die ook in de Volkskrant is gepubliceerd:

Onvoorwaardelijke steun aan Israël was in Nederland een kwart eeuw lang vanzelfsprekend, memoreert Verhagen. Daarna stak er enige kritiek op. Maar, verzekert hij dan, die heeft ‘niet afgedaan aan de bijzondere band tussen onze landen, die tot op de dag van vandaag voortduurt’. Nu maakt de minister het zelfs tot zijn doelstelling het imago van Israël op te vijzelen!

En de Palestijnen? Voor hen heeft hij ook een doelstelling: ‘capaciteitsopbouw in brede zin’. Opkomen voor de rechten van dit vertrapte volk? Nee, dat niet.

Cher Maxime, uw nota spreekt respect uit voor de verdedigers van mensenrechten, waar ook ter wereld. Ik vraag u zich dienovereenkomstig te gedragen en dus gevolg te geven aan de oproep van Israëlische mensenrechtenorganisaties als B’Tselem en groeperingen in Nederland als Een Ander Joods Geluid. Zij stellen de wandaden aan de kaak die Israël in de bezette Palestijnse gebieden bedrijft. Waarom blijft onze regering doof voor deze stemmen van het geweten? Waarom blijft u zich gedragen als ware u de tweede ambassadeur van Israël in Nederland?

Zolang u niet tot inkeer komt, blijft uw boodschap: mensenrechten gelden altijd en voor iedereen. Behalve voor Palestijnen.

Het weblog van Anja Meulenbelt is trouwens een aanrader. Zij schrijft veel over dit onderwerp.

Geef een reactie