grootste gay pride in Azië is Taipei Gay Pride. Onze vakantie was zó gepland dat we deze zouden meemaken. Op 27 oktober was het zover en waren we getuige van een giga opkomst en een politiek bewustzijn. Komende week zullen gelijktijdig met de verkiezingen van de Yuan (Tweede Kamer) diverse referenda worden gehouden voor én tegen het ‘homohuwelijk’.
Inmiddels zijn we weer terug in Nederland, waar de jetlag langzaam wegtrekt. Fijn dat ik tegenwoordig weet hoe ik een video moet bewerken, maar dit neemt naast het bewerken van honderden foto’s nogal wat tijd in beslag. Kaohsiung houdt u nog even tegoed (Francine Houben schitterde gisteren immers ook al bij Ivo Niehe), omdat de actualiteit voorgaat nu eerst Taipei Pride.
Huwelijksperikelen -> Taipei Pride
Als ik het goed heb begrepen hebben niet enkel de tegenstanders van de openstelling van het huwelijk voldoende handtekeningen opgehaald voor maar liefst drie referenda. In reactie hierop heeft ook de LHBT-beweging voldoende handtekeningen ingeleverd voor even zoveel tegenreferenda. Dat kan straks leiden tot een bizarre situatie dat alle referenda voldoende steun genieten om zaken bespreekbaar te maken in het parlement:
If more than 25 per cent of around 19.79 million eligible voters across the island vote in favour, and providing the “yes” votes surpass “no” votes, the government must draw up a bill that reflects the results – which then goes to a parliamentary vote. (Bron: SBS News Australia)
Het parlement (de Yuan) die sowieso al van de treuzelende was, heeft de knoop niet dor durven hakken. Het Hooggerechtshof was ondubbelzinnig: regel het binnen twee jaar of het huwelijk wordt na die termijn vanzelf opengesteld voor gelijkslachtige paren.
In de video ziet u enkele beelden van artikelen, hier alvast de links ernaar in Newsweek en the Guardian.
Hoge opkomst
Door de aankomende referenda trok Taipei Pride ongeveer 150.000 bezoekers. Al jaren is deze Pride de grootste van Azië, zo groot zelfs dat drie parades bij het Peace Park starten en er ook weer samenkomen. Waarschijnlijk zou het verkeer in Taipei al te zeer ontregeld worden als de hele massa in één parade zou worden samengebracht.
Opvallend was het grote aantal jongeren dat meeliep – of het ontbreken van ouderen. Dit jaar was er naar verluid minder bloot te zien in de parades, waarschijnlijk in een poging de publieke opinie niet negatief te beïnvloeden in de aanloop naar de referenda. Zoals Yvon in de video hierboven al aanstipte is er een kleine religieuze – lees christelijke – elite die veel macht en geld heeft.
De anti-homolobby is erg creatief. Om een voorbeeld te noemen: de belastingdienst controleert steekproefsgewijs de aangiften van winkeliers door middel van een soort trekking van kassabonnetjes waarop een nummer staat. De winnaars ontvangen dan een geldprijs. Klanten kunnen die bonnetjes in doorzichtige boxen in de winkels deponeren zodat winkeliers meedingen. Maar ook goede doelen kunnen die bonnetjes inzamelen. En zo gebeurt het dat in de homobuurt Ximen boxen staan die schijnbaar vóór de lhbt-zaak geld op halen. Maar in feite zijn het vermomde anti-homoclubs.
Veel dieren
Veel mensen sjouwden hun huisdier mee in de parade. Taiwanezen zijn dol op klein formaat rashonden. Maar we zagen ook enkele mensen met een kat op lopen en zelfs iemand met twee parkieten op zijn nek. De parkieten kan je zien in de video; de katten zijn te bewonderen op de foto’s hieronder.
Foto’s Taipei Gay Pride
Gay PridehomohuwelijkhuwelijkLHBTTaipeiTaipei Pride 2018Taiwan
Reageren?