Homohuwelijk: niet iedereen was voor

Homohuwelijk: niet iedereen was voor

OVT besteedt vandaag aandacht aan LHBT’s die tegen het homohuwelijk waren. Korte blik in de achteruitkijkspiegel.

Voorloper homohuwelijk

In de jaren negentig laaide onder bezielende leiding van Henk Krol – ere wie ere toekomt – de discussie over gelijkberechtiging op: het huwelijk moest worden opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Het woord homohuwelijk was geboren. Een huwelijk is een huwelijk, maar dit terzijde.

Henk Krol & Cees van Wijk

Henk Krol met Cees van Wijk in 1992 in Best.

Niet iedereen was hiervan gecharmeerd. COC Nederland pleitte al langer voor afschaffing van het instituut huwelijk en wilde langs die weg gelijke rechten afdwingen. Zelf was ik al jaren actief in het COC in Den Bosch en later in Oss. In Oss vonden we een gewillig oor bij burgemeester Eppo van Veldhuizen.

Uit onze gesprekken had hij abusievelijk opgemaakt dat we duizenden leden hadden. Hij verwarde het veronderstelde aandeel LHBTI’ers in de samenleving met COC-leden. Maar dit misverstand leidde er wel toe dat hij wat voor de Osse homo’s wilde doen.

En zo was Oss plots voorpaginanieuws met de primeur in Brabant:

homo-huwelijk

Homo-huwelijk werd nog met een verbindingsstreepje geschreven, hoe symbolisch. Maar ja, conform de lijn van het COC reageerde ik niet al te enthousiast op de geste van de burgemeester. En met terugwerkende kracht moet ik bekennen dat de man zijn tijd ver vooruit was en dat de strategie van het COC om het huwelijk maar helemaal af te schaffen een doodlopende weg was.

Maar goed, terug naar de burgemeester, hij was teleurgesteld:

homo-huwelijk

Een half jaartje later…

…was ik toch wat bijgedraaid, getuige het artikel van 16 november. De aanleiding was het COC-congres dat die maand in Oss plaats zou vinden.

OVT over het homohuwelijk

Onvoltooid Verleden Tijd, het radioprogramma over de recente geschiedenis, wijdt vandaag een gedeelte van de uitzending over waarom LHBTI’ers destijds tegen het homohuwelijk waren. Klik hier voor meer informatie. Vanaf 10.00 uur vandaag op NPO Radio 1, of later op de podcast van OVT terug te luisteren.

Meer nieuws uit 1991 op de mediapagina, klik hier.

Geef een reactie