Stedelijk Museum Schiedam – Zwermen & Realisme Nu

Stedelijk Museum Schiedam –  Zwermen & Realisme Nu
De president bekijkt de Guernica

Het Stedelijk Museum Schiedam sluit tijdelijk (vanaf 5 oktober), dus nét op tijd boekten we een tijdsslot. Dat hadden we eerder moeten doen, ik kreeg weer lucht.

Stedelijk Museum… Schiedam

Jaren geleden – in 2012 om precies te zijn – bezochten we het Stedelijk Museum Schiedam voor het eerst. En toen waren we al verrast. De schimmige entree in het opengebarsten voorpleintje is gelukkig vervangen: je loopt nu via de hoofdingang het statige gebouw binnen.

Het Stedelijk Museum Schiedam won in 2019 de Museumprijs. Dat dat terecht was blijkt wel weer: het museum gaat heel creatief maar niet betuttelend om met de corona-maatregelen. Reserveren moet uiteraard, maar dat kan ook ter plekke door middel van het scannen van een QR-code voor de toegangspoort.

Uiteindelijk gaat het om de kunst. Sinds de corona-uitbraak had ik geen museum meer van binnen gezien. En aangezien het Stedelijk in Schiedam binnenkort sluit was dat een goede aanleiding. Realisme is niet per sé een stroming die me heel erg trekt, maar het museum plaatst het in de hedendaagse context. En zo zien we Trump zwaar beveiligd La Guernica bekijken. Papieren portretten voor de sans papiers, een niet mis te verstaan Fuck You en de impact van corona op mensen.

Jans Muskee - Protest 1

Ik was blij en een bij vlagen ontroerd. Wellicht juist door die context, maar ook door de werken zelf. De tweede verrassing was het werk Zwermen van Zoro Feigl. Een verdieping lager vroeg ik me af wat dat geluid nu was. Hadden ze zó een sterke luchtafzuiging?

Maar een verdieping hoger wisten we waar het vandaan kwam. Zoro Feigl (waarvan naar ik vernam na de verbouwing meer werk getoond gaat worden) simuleerde een zwerm vogels door middel van kogeltjes die over een gigantisch bewegend doek rollen. Een vondst op zich. Dit móet je gezien, gehoord en ervaren hebben. Ik werd er helemaal blij van, wat ook wel te zien is op het filmpje dat manlief maakte:

Meer foto’s van de expositie Realisme Nu in het flickr-album Rotterdam Museums. Maar beter nog: ga erheen voor 5 oktober.

Nationaal Coöperatie Museum

Als je toch in Schiedam bent, bezoek dan tegenover het Stedelijk het Nationaal Coöperatie Museum en leer dat de regenboogvlag niet enkel door de christelijke goegemeente en de LHBTIQ+gemeenschap wordt gebruikt. Het is een minimuseum met ouderwets snoepwinkeltje (met regenboogsnoep).

Geef een reactie