Naar aanleiding van deze reactie over het spoeddebat dat morgen plaatsvindt over de mogelijke uitzetting van de Iraanse homoseksueel Mehdi Kazemi, heb ik me even laten bijpraten over het SP-standpunt.

De SP heeft om te beginnen ingestemd met het spoeddebat. Het standpunt van de Tweede Kamerfractie is dat Mehdi Kazemi alleen mag worden teruggestuurd naar het Verenigd Koninkrijk als dat land de garantie geeft dat Mehdi niet wordt teruggestuurd naar Iran. Geven ze die garantie, maar komen ze die belofte niet na, dan eist de SP dat hij alsnog hier asiel krijgt aangeboden.

Verdrag van Dublin
De zaak ligt heel ingewikkeld. Als wij nu meteen zouden instemmen met de toelating in Nederland, dan betekent dat instemming met het Verdrag van Dublin, waar geregeld wordt dat vluchtelingen maar in één EU-staat asiel mogen aanvragen. De SP is tegen dit verdrag. Als deze zaken Europees geregeld gaan worden is de vrees dat zaken als asiel aan vervolgde homoseksuelen (of christenen) Europees geregeld gaan worden en dat Nederland dan gedwongen zou kunnen worden om mensen terug te sturen naar onveilige landen.

De Nederlandse regering houdt heel strak vast aan het Verdrag van Dublin. Niet alleen in het geval van Mehdi Kazemi, maar ook als het gaat om een voorarrest van een Nederlander in Frankrijk dat al drie jaar duurt of het uitleveren van Nederlandse verdachten naar Polen dat al ruim honderd maal op de vingers is getikt vanwege het inhumane gevangenisregime.

This Post Has 2 Comments

  1. Geweldig! Ik ben het niet vaak eens met SP standpunten, maar met dit standpunt 100% !

  2. Wat iedereen schijnt te vergeten is dat Mehdi nu al ruim anderhalf jaar in angst leeft en dat hij ofwel in het VK of Nederland asiel moet krijgen.
    Verspil dan ook geen tijd meer aan procedures, maar geef dat kind nu gelijk een status!

Geef een reactie