Uitvaart Sihanouk: dompertje, te druk

Uitvaart Sihanouk: dompertje, te druk

Ik heb mijn best gedaan om dichtbij de plek te komen waar Sihanouk gecremeerd zou worden, maar net als het Cambodjaanse volk werd ik op afstand gehouden. 

Niet in de buurt van crematie Sihanouk

Diverse wegversperringen kwam ik voorbij, meestal bedoeld voor het gemotoriseerd verkeer, maar een heel blok rond de plek waar de crematie van Sihanouk plaatsvond was afgezet en alleen toegankelijk voor belangrijke gasten.

Mijn plan was om weer bij de Foreign Correspondents Club op het dakterras te kijken, maar daar kwam ik nog niet in de buurt.

Omdat die hele omzwerving me meer dan een uur had gekost (en het nodige zweet) ben ik tegen zessen maar afgetaaid. En meer mensen moeten er zo over gedacht hebben. Het was echt nog drukker dan de afgelopen dagen. Nu zag ik voor het eerst iets dat we ook in een Chinese markt in Bangkok hadden gezien.

Er werden vogeltjes te koop aangeboden die je dan naar Boeddhistisch gebruik kan vrijlaten. Bij wijze van goede daad. Maar daarvoor moesten die stakkertjes wel eerst gevangen worden. En ze zagen er niet echt fris uit.

Caged birds - freed for Sihanouk

Mensen stonden veelal naar televisies in winkels en restaurantjes te kijken. Wel vreemd dat er geen grote televisieschermen geregeld waren voor het treurende volk (ik heb ze niet gezien in ieder geval). Wel ruim baan voor limousines en gepantserde wagens van hoge gasten die met loeiende sirenes naar de plechtigheid werden gebracht.

Minuut stilte om 18.00 uur

Premier Hun Sen had om 18.00 uur een minuut stilte verordonneerd. Nou, ik liep tegen die tijd terug naar mijn appartementje, maar het verkeer raasde door en zelfs militairen zaten rustig naar muziek te luisteren. En omdat ’s lands grootste rotonde die twee boulevards verbindt helemaal was afgezet, was er nog lang erg veel verkeer bij mij achter.

Wellicht zien jullie op het avondnieuws meer van de plechtigheid dan dat ik heb gezien. Ik moet het met filmpjes van internet doen. Morgen wordt de as verzameld, overmorgen wordt een gedeelte van de as in de rivier uitgestrooid en de dag erna wordt de as bijgezet in een stupa (boeddhistisch grafmonument)  op het complex van het Koninklijk Paleis (zie hier voor een stupa waarin de as van één van de voorgangers van Norodom Sihanouk in is opgeborgen). Kortom, Phnom Penh is er nog niet klaar mee. Nog drie dagen met ceremonies en dan kan het normale leven weer opgepakt worden. Maar wat is normaal in Cambodja?

Morgen en overmorgen zie ik voor het eerst vertegenwoordigers van enkele NGO’s. 

Phnom Penh by night

King-father Sihanouk,  fotoset op www.flickr.com/ronvanzeeland.

This Post Has 2 Comments

  1. Wat jammer Ron, ik had me erg heel erg op verheugd. Jij natuurlijk ook. Zo dichtbij en dan ……… Veel succes morgen. Helma

  2. Ron, hier op de (thaise) tv is een en ander inderdaad tot op de huid te volgen. Het loslaten van gekooide vogeltjes is overigens een in het boeddhisme goede daad, een aflaat zogezegd (die uiteraard inmiddels op flink geexploiteerd wordt door een beroep het medelijden van de touristen met de zielige vogeltjes). Voor dit en veel meer bizarre weetjes zie: http://www.sjonhauser.nl

Geef een reactie