Bestemming Cambodja

Sinds mijn eerste bezoek aan Cambodja ben ik nog nooit zo lang weggebleven. Dat had vooral met de omstandigheden aan het thuisfront te maken. En nog ga ik met gemengde gevoelens weg. Blij om wie en wat ik weer zie, en opgelaten over wie ik achterlaat.

Vrijwilligerswerkvakantie in Cambodja

Het is om nog een andere reden dubbel. Cambodja is een fascinerend land met een jonge, mooie en enthousiaste bevolking die nog steeds veel beproevingen moet doorstaan. Ik ga dus zeker ook genieten, maar dit keer ga ik  in functie daarheen. Nu ik officieel ‘een pet op’ heb, ben ik benieuwd of dat een verschil maakt.

Ik heb wat smeermiddelen meegenomen. Geen smeergeld lezers, maar wel wat stroop om rond de monden te smeren: Hollandse stroopwafels en nog wat kleine presentjes voor vrienden.

Daarnaast heeft het bestuur van Stichting Untenu een bescheiden bedrag vrijgemaakt om enkele vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. Ik heb me in ieder geval voorgenomen naar Battambang te reizen, waar een vrijwilligster woont die een aantal zaken heeft afgehandeld vorig jaar. Battambang werd ook bekend van een dorp waar een nep-dokter veel mensen had besmet met het hiv-virus.

National Museum - Phnom Penh
Phnom Penh (fotoalbum op flickr.com/ronvanzeeland)

Ik moet nu echt werk maken van het aanhalen van de banden, de basis verbreden zodat meer mensen bekend worden met ons werk en eerder zaken aandragen. Daarnaast hoop ik dat het vertalen van de basispagina’s van de website naar het Khmer gemakkelijker gaat als ik er ben. Geen tijdsverschil, geen barrière van Facebook.

Benieuwd ben ik hoe de skyline weer veranderd is na 13 maanden afwezigheid. Bij elke aankomst is de stad weer veranderd. In Phnom Penh wordt momenteel gebouwd voor een elite die niet zo groot is als het aanbod aan luxe appartementen in de wolkenkrabbers van de nabije toekomst. Ook ik heb een ander uitzicht dan voorheen, voor het eerst heb ik een appartement gehuurd vlakbij de Russische Markt. Als de reservering op afstand goed is verlopen. En mag ik hopen dat mijn oude telefoonnummer ook daadwerkelijk gereserveerd is. We gaan het allemaal beleven.

Aids Memorial Day

15 mei wordt Aids Memorial Day gevierd en Untenu is al in gesprek met COC Noordoost Brabant om op die dag een bijeenkomst rond ons werk te organiseren. Hou untenu.nl, de Facebookpagina of dit blog in de gaten voor meer details. Onze wens is om ook de Cambodjaanse gemeenschap in Nederland te betrekken, dus als iemand tips heeft, dan hoor ik het graag via het contactformulier.

Geef een reactie