Roze SP’ers bijeen

Gisteren was weer het halfjaarlijkse overleg van SP Roze, het LHBTI-netwerk. Dit keer waren we te gast bij WHAM in Amersfoort.

Op naar bij WHAM in Amersfoort dus.

SP Roze: twijfel voorbij

De tijd is voorbij dat we twijfelden of we wel door zouden moeten gaan, we hebben zoveel plannen om ook op het roze vlak de SP te versterken. Naast aanwezigheid bevorderen van de partij op roze evenementen, zijn individuele leden actief op het roze front als volksvertegenwoordiger.

Eigenlijk doet de SP best veel was de constatering. Nu wordt het tijd dat we dat ook eens wat beter gaan vertellen aan de buitenwereld. Om maar eens wat voorbeelden te noemen: Paul Mepschen organiseerde in De Balie in Amsterdam een drukbezocht debat over de verrechtsing in de Nederlandse homobeweging n.a.v. zijn opiniestuk.

Europees Parlement

Onze Europarlementariër Dennis de Jong heeft ook het nodige gedaan: zo heeft hij een een commissie een meerderheid achter zijn voorstel gekregen om seksuele oriëntatie als asielgrond op te nemen. Daarnaast zoekt hij continue naar mogelijkheden om (naast al het andere werk dat hij verricht) discriminatie op de agenda te houden.

In de Eerste kamer stelden Eric Smaling en Anja Meulenbelt met andere partijen vragen over homorechten in Litouwen.

Er wordt momenteel druk gewerkt aan een actuelere folder die we bij evenementen kunnen uitdelen en binnenkort hopen we mensen te kunnen verwelkomen op onze facebookpagina. De denktank is een vrij constante club mensen, maar er is een veel grotere groep die wel geïnteresseerd is, maar tot nu toe niet bereikt of niet goed bediend kon worden.

We constateerden dat er sinds een jaar of twee wat ten goede veranderd is in de partij. Er is aandacht voor het onderwerp als voor alle andere zaken en zo hoort het. Interessante discussie die nu loopt binnen het netwerk is de positie van de Nederlandse lhbt-beweging en het specifieke lhbt-geluid in de SP.

Verrechtsing, ook in LHBT-beweging

Roze Zaterdag Groningen

Dat de verrechtsing van Nederland ook doorklinkt in organisaties als het COC was ons al eerder opgevallen. Enerzijds logisch, het COC is geen politieke organisatie en als haar achterban van politieke kleur verschiet, moet het COC wel bijna mee(ver)kleuren. Maar dat baart ons wel zorgen. Zijn lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders bijvoorbeeld nog wel de straat op te krijgen om actie te voeren voor gelijke rechten? Wij gaan het proberen. Zeker op Europees vlak is er nog een wereld te winnen. We gaan in elk geval de samenwerking opzoeken met de Vlaamse holebi-beweging.

Naast onszelf wat beter profileren gaan we ook de zogenaamde homovriendelijkheid van de PVV analyseren. Het was al opgevallen dat de PVV in het Europees Parlement  tegen vrijwel alle voorstellen stemde die voor meer roze rechten in Europa pleiten.

Tot slot hebben we het rijtje evenementen doorgenomen waar aanwezigheid van de SP gewenst is. Contacten zijn inmiddels gelegd met Groningen (Roze Zaterdag) en Tilburg (Roze Maandag, als is enige creativiteit bij zo’n commercieel evenement wel geboden). Bij de dodenherdenking en de Gay Pride Amsterdam is SP-aanwezigheid wat makkelijker met zoveel roze SP’ers in de afdeling. Dolle Dinsdag in Oss wordt nog overwogen, vorig jaar kreeg die dag plotseling een veel politieker karakter, zie hier.

lhbt = lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders.

 

Geef een reactie